Nieuws

Slotetappe Volvo Ocean Race

Op zaterdag 8 juni start in het Zweedse Gotenburg de 9de en laatste etappe van de Volvo Ocean Race. De vloot finisht de dag er op in Kiel, Duitsland. De afstand is 250 mijl, een kippeneindje voor de bemanningen die al 35.000 mijl achter de kiezen hebben...

13:34

Op zaterdag 8 juni start in het Zweedse Gotenburg de 9de en laatste etappe van de Volvo Ocean Race. De vloot finisht de dag er op in Kiel, Duitsland. De afstand is 250 mijl, een kippeneindje voor de bemanningen die al 35.000 mijl achter de kiezen hebben.
Maar deze eindsprint is niet minder belangrijk dan vorige etappes. Er zijn immers evenveel punten te verdelen als na een maand Atlantische oceaan of een etappe langs Kaap Hoorn. Illbruck moet zijn 5 punten voorsprong in het klassement verdedigen om de eindoverwinning veilig te stellen. Grootste concurrent Assa Abloy zal er alles aan doen dat te verhinderen. En ook de overige deelnemers willen een laatste slag slaan met een etappeoverwinning. Voor een deel van de vloot is het traject over de Grote Belt de allerlaatste kans om een teleurstellend resultaat nog enigszins goed te maken.

Zonder twijfel buigen de navigators zich al dagen over hun computerschermen. Minder dan een etmaal voor de start begint het weerbeeld zich steeds duidelijker af te tekenen. Het wordt bepaald door een hogedrukgebied boven Zweden en een laag ten westen van Ierland. De oostelijke stroming tussen beide systemen zorgt zaterdagmorgen nog voor een matige wind. Vroeg in de middag, al snel na de start, zal de wind echter afnemen en naar het zuidoosten ruimen. Naar verwachting zullen die condities de rest van de race beheersen.
De lichte omstandigheden gecombineerd met het voortdurende effect van een nabije kust maakt de kortste etappe voor de navigators zeker niet de eenvoudigste.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten