Nieuws

Nieuwe Volvo Ocean Race in 2005

Met een persconferentie in Gothenborg, kort voor de start van de laatste etappe, heeft Volvo een einde gemaakt aan alle speculaties; de Volvo Ocean Race krijgt een vervolg...

13:39


Halverwege de Volvo Ocean Race ontstonden er voorzichtige kritische geluiden onder journalisten en deelnemers. Sceptici vroegen zich zelfs openlijk af, of er voor de race in zijn huidige vorm nog wel een toekomst was weggelegd. Was de relatie tussen de torenhoge investeringen van sponsors nog wel in overeenstemming met de tegenvallende belangstelling in de etappeplaatsen? Had de race niet te veel concurrentie van overzichtelijker evenementen als de America’s Cup?
Met een persconferentie in Gothenborg, kort voor de start van de laatste etappe, heeft Volvo een einde gemaakt aan alle speculaties; de Volvo Ocean Race krijgt een vervolg.
Volgens de sponsor is die beslissing vooral ingegeven door een evaluatie halverwege de race. In tegenstelling tot wat critici beweerden, signaleerde de organisatie toen juist een enorme belangstelling en een media-aandacht die alle voorgaande evenementen overtrof.
Volgens Volvo wordt hun enthousiasme gedeeld door de teamsponsors. Bijvoorbeeld door Assa Abloy dat op tweederde van de race al becijferde 40 miljoen dollar publiciteit te hebben geïncasseerd.
Dat de komende Volvo Ocean Race, die van start gaat in het najaar van 2005, daarmee een kopie wordt van de afgelopen wedstrijd, is niet waarschijnlijk. Hoewel de details pas volgend voorjaar bekend zullen worden gemaakt, verklaarde de organisatie te streven naar lagere kosten om een nieuwe groep sponsors te kunnen benaderen.
De beste manier om dat te bereiken wordt in de komende maanden onderzocht. Of dat betekent dat de race korter wordt en dat er minder etappeplaatsen komen lijkt nog niet vast te staan. President directeur Helge Alten verklaarde juist dat de stops een belangrijker rol zullen gaan spelen. Er wordt overwogen om daar wedstrijden rond de boeien te organiseren, en die uitslagen in het eindklassement mee te laten tellen.
Welke type boot er over 3 jaar aan de start zal komen is evenmin bekend. Slechts het feit dat het waarschijnlijk een andere en goedkoper te onderhouden ontwerp zal zijn, lijkt vast te staan.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten