Nieuws

Klipperrace, Strontrace en Beurtveer

Oktober is weer de maand van de traditionele platbodemraces. Op 12 en 13 wordt de Enkhuizer Klipperrace en van 14 tot 17 oktober de Strontrace en Beurtveer verzeild...

14:57

Oktober is weer de maand van de traditionele platbodemraces. Op 12 en 13 wordt de Enkhuizer Klipperrace en van 14 tot 17 oktober de Strontrace en Beurtveer verzeild.

Klipperrace
De 28e Klipperrace valt uiteen in twee delen. Op zaterdag begint de wedstrijd in Enkhuizen met een ankerstart. Vervolgens varen de schippers een eigen route op het IJsselmeer, waarbij ze twee van de drie keuzesteden moeten aandoen, Medemblik, Stavoren of Urk. De finish is weer bij Enkhuizen. Op zondag varen de klippers een Olympische baan in de buurt van Enkhuizen. Meer info op www.klipperrace.nl.


Strontrace
De 29e Strontrace start in Workum en gaat zeilend, bomend en jagend langs diverse plaatsen naar de tussenstop in Warmond. De start op maandag trekt vele bezoekers die vaak meehelpen de traditionele schepen al jagend ‘It Soal’ door te krijgen. De platbodems varen heen via Amsterdam en terug via Haarlem of andersom naar Warmond. Daar mogen ze een uur rusten, alvorens de terugtocht te aanvaarden. Wie het eerst zijn landvasten vastmaakt, is winnaar. De Strontschepen vervoeren zakken kunstmest. Meer info op www.zeilvracht.nl.


Beurtveer
De Beurtveer is een wedstrijd van Workum naar Amsterdam en weer terug. Doel is zo snel mogelijk passagiers en post af te leveren in Amsterdam. De schipper kiest vooraf de route: heen via Medemblik en de Houtribsluis en terug via Enkhuizen en Lemmer of andersom. Daarnaast moeten op een van beide tochten nog de havens Hoorn, Buiten IJ, Durgerdam, Block van Kuffeler, Urk en Volendam aangedaan worden. Wie mee wil varen kan bij het VVV in Workum terecht (0515-541300). Meer info op www.zeilvracht.nl.

Shantyfestival en Visserijdagen
Vlak voor en tijdens de wedstrijden vinden er in Workum de Visserijdagen en het Shantyfestival plaats. Van 14 tot 19 oktober wordt er met traditionele zeilschepen op het IJsselmeer gevist. Op woensdag en zaterdag is er een visafslag bij de haven en op de marktplaats in Workum.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten