Nieuws

Henk de Velde weer op weg

Zeezeiler Henk de Velde is vandaag vertrokken uit Honolulu, na een verblijf van vijf maanden. Hij zet met zijn 17 meter lange Campina koers naar het noorden. De eerstkomende bestemming is Dutch Harbor (53º55N-166º26W) op Unalaska, een van Aleoeten eilanden.

13:41

De Campina heeft in Hawaii een grote onderhoudsbeurt gehad en de vorig jaar opgelopen bliksemschade is hersteld.

Het hoofddoel van Henk de Velde is nog steeds om de Noordelijke IJszee, boven Rusland en Siberië te bezeilen. Dit keer gaat hij het proberen via de Beringstraat. Zijn eerste poging, west-oost vanaf Moermansk, strandde, omdat De Velde niet over de juiste documenten beschikte en de Russische autoriteiten geen toesteming gaven.

In januari kwam De Velde naar Nederland om het vereiste visum voor Rusland aan te vragen en het contact met de Russen te herstellen. Zo levert de Moscow Adventure Club De Velde de vereiste Russische ijsloods. Alles wijst op een positieve
voortgang, zo meldt Henk.

De Velde houdt nauwlettend het weerpatroon op de Noord-Pacific in de gaten en de laatste week zijn er gunstige veranderingen. Er is al een week geen storm boven windkracht 10 gemeld. Ook de ijssituatie wordt beter, elke week trekt het ijs in de Bering Zee zich tientallen kilometers terug. Het ijs in de Noordelijke IJszee ligt dit moment op 60 graden noorderbreedte. Het ijs in de Beringstraat ligt op ongeveer 66 graden noorderbreedte.

Henk de Velde hoopt over een maand, begin juni, aan te komen in Dutch Harbor. Daar zal hij zijn visum in ontvangst nemen wat hem de mogelijkheid verschaft om rond juli de Beringstraat in te zeilen.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten