Nieuws

Fastnet Race 2009

Zondag 9 augustus startte de legendarische Fastnet Race, een 608 mijl lange zeilrace van Cowes, via de Ierse Fastnet rots naar Plymouth. UPDATES: www.twitter.com/Zeilen_magazine

14:26

Nieuwe uitdaging

De historie van deze wedstrijd gaat terug tot het jaar 1925. Er ontstond een generatie wedstrijdzeilers die op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Tot die tijd, voor de eerste wereldoorlog,  was een wedstrijdzeiler iemand met een enorm schip en minstens dertig man personeel in dienst. De nieuwe generatie voer z’n schip alleen of met enkele bemanningsleden. Winnaar van de eerste Fastnet Race was pilot cutter Jolie Brise uit 1913, een schip dat nog steeds fanatiek gezeild wordt en jaarlijks aan meerdere lange afstandswedstrijden meedoet.

 

IOR en sponsorring

Begin jaren 70 werd de International Offshore Rule (IOR) geïntroduceerd. Deelnemers aan de Fastnet  werden professioneler en sponsors deden hun intrede in de zeilsport. Wedstrijdboten werden meer en meer ‘op de regels’ ontworpen. IOR beloonde ontwerpen met een hoge ligging van het zwaartepunt. Om dit te compenseren werden de schepen in het midden extra breed gemaakt wat in veel gevallen niet gunstig was voor de zeewaardigheid. Dat kwam pijnlijk aan het licht in de editie van 1979.

 

Rampjaar 1979

De 306 deelnemers aan de Fastnet race van 1979 vertrokken met een ideale weersvoorspelling: lichte tot matige west-noordwestelijke wind. Er was geen enkele stormwaarschuwing. Drie dagen later raasde een windkracht tien over het wedstrijdveld. De zee bouwde zich op tot gigantische golven met uiterst gevaarlijke brekers. Door deze brekers werden meerdere jachten op hun kant gegooid en vervolgens 360 graden doorgekenterd, de absolute nachtmerrie van elke zeezeiler. Vijftien zeilers vonden de dood. 125 zeilers werden gered uit de huizenhoge golven. 69 jachten maakten de race niet af, waarvan er drieëntwintig werden verlaten, de rest zocht een veilige haven op. De organisator van de race, de Royal Ocean Racing Club, en de Britse meteorologen kreeg de schuld van de ramp. Ze had de deelnemers nooit de zee op mogen sturen. Later werden de beschuldigingen teruggedraaid. Naar aanleiding van de ramp werden de veiligheidsregels voor zeilwedstrijden op zee flink aangescherpt.

 

300 boten

Een van de regels die na 1979 ontstond was een maximum aantal deelnemers. Dat werd gesteld op driehonderd. De inschrijving voor de Fastnet Race 2009 opende op 1 januari van dit jaar. Twee maanden later was het maximum aantal boten bereikt en inmiddels staan er al zeventig boten op de wachtlijst.

 

Kleinste en grootste

De kleinste deelnemer is de Fore Winds van dertig voet uit Polen. De grootste deelnemer en titelverdediger is de ICAP Leopard een racebak van honderd voet. Leopard is houder van het record door de vorige Fastnet in 2007 te zeilen in 1 dag, 20 uur en 18 minuten. Overigens in Leopard niet de enige honderdvoeter, Liara meet dezelfde lengte over dek maar is meer ingericht op comfort. Deze maxi’s strijden om de line honours door het retourtje Fastnet zo snel mogelijk af te leggen. De winnaar overall wordt bepaald op rating. De vorige editie was dat de Chieftain met Jochem Visser.

 

Volg de race

Tijdens de Fastnet zijn alle deelnemende schepen uitgerust met een zender en de race is dan ook live te volgen via de site:

http://fastnet.rorc.org/blog/race-information/tracking/index.html

 

In 2007 leverde dit interessante beelden op toen een groot deel van de vloot uitweek voor het zware weer. Opvallend was toen de prestatie van het Nederlandse schip de Antares. Het zware schip van Frans Winterswijk is op Scheveningen nog wel eens de schrik van de wedstrijdbaan, op de ‘long- run’ komen schip en bemanning goed tot hun recht, zeker als het een beetje waait. De Antares werd eerste in zijn klasse.

Foto’s:Rolex / Carlo Borlengh / Daniel Forster

Last modified: 11 augustus 2009
Sluiten