Reisverhalen

Sailors for Sustainability: verpakkingsvrij boodschappen doen in Kiel

07:39

Ineens gaat het hard. Het tij is gekeerd en de stroom duwt ons de Elbe op. Met de wind in de rug erbij halen we een snelheid van wel 9,5 knopen. Niet veel later zijn we de sluizen naar het Noord-Oostzeekanaal gepasseerd. De zon komt net op. Het verkeer dat deze route neemt om niet helemaal om Denemarken heen te hoeven varen, moet nog op gang komen. De rest van de dag varen we door een omgeving die aan het Noordzeekanaal doet denken. Totdat we ’s avonds – zo’n zestig uur na ons vertrek uit Harlingen – onze eerste buitenlandse bestemming bereiken: Kiel.

Ivar Smits en Floris van Hees zeilen samen naar Australië. Niet rechtstreeks, want onderweg bezoeken zij duurzame projecten om deze wereldkundig te maken, zodat iedereen ervan kan leren. Maandelijks schrijven zij speciaal voor jou over een duurzame oplossing.

Kiel als trendsetter: de eerste verpakkingsvrije winkel

Het is even wennen, zelf bakjes meenemen naar de winkel. We doorzoeken de boot en stoppen alle lege tupperwares in de rugzak. Bij ‘Unverpackt’ wegen we de bakjes eerst stuk voor stuk. Het gewicht krabbelen we met een viltstift onderop, zodat de kassière straks precies weet hoeveel ze in mindering moet brengen op het totaalgewicht van de gevulde verpakkingen. Ook handig voor de volgende keer – het bakje is dan al een keer gewogen, dus kunnen we deze stap dan overslaan.

Op naar het assortiment. We kijken onze ogen uit: alles is te krijgen in het winkeltje van zo’n 80m2. De groentes liggen uitgestald onder een bord met tekeningen die uitleggen hoe het boodschappensysteem hier werkt: wegen, vullen, afrekenen. Transparante kokers met noten, pasta en snoep, en grote containers met schoonmaakmiddel en shampoo nodigen ons uit om onze bakjes te vullen. Zelfs het wc-papier ligt los in het schap. Artikelen die wat moeilijker los te verkopen zijn, zoals yoghurt en wijn, worden aangeboden in flessen met statiegeld.

Marie Delaperrière, oprichtster van Unverpackt, licht toe dat ze geen artikelen verkopen in verpakkingen die maar één keer kunnen worden gebruikt. Om bij de inkoop weinig verpakkingsafval te veroorzaken, koopt ze in bulk in. Bovendien koopt ze zoveel mogelijk in bij producenten uit de regio, zodat het transport tot een minimum wordt beperkt en het milieu minder belast. En doordat je precies kunt kopen wat je nodig hebt, verspil je minder voedsel. Onnodige restjes na het koken zijn verleden tijd.

Hallo product, dag merk-etiket

Marie was 2,5 jaar geleden de eerste die in Duitsland een dergelijke winkel opende en een trend zette: inmiddels zijn er in Duitsland al 22 verpakkingsvrije winkels. Unverpackt Kiel is begonnen met 200 producten en heeft er nu meer dan 600 in het assortiment. Daarmee heeft de winkel alles wat je op een dag zoal nodig hebt. Alles zoveel mogelijk biologisch, lokaal en verantwoord. Wat opvalt: het gebrek aan verpakking drukt de merken naar de achtergrond. Je ziet het eten dat je koopt, kunt het ruiken en in veel gevallen zelfs aanraken. De kwaliteit kun je daardoor zelf beoordelen.

Er zijn geen tien soorten spaghetti waaruit je moet kiezen; Marie heeft die keuze al voor je gemaakt. Zij staat in voor de kwaliteit ervan. De ondertitel van Unverpackt is dan ook lose, nachhaltig, gut. In goed Nederlands: los, duurzaam, goed.

Durf jij te veranderden?

Het is een drastische breuk met wat in onze maatschappij een gewoonte is geworden, maar wel een effectieve manier om het milieu te beschermen. Uiteindelijk is ons gedrag bepalend. Wie dat durft te veranderen, kan positieve verandering teweeg brengen. Er zijn bedrijven die daar op hun beurt op inspringen. Marie bewijst het met haar Unverpackt-winkel in Kiel. Haar boodschap: ‘Ook kleine zaadjes kunnen bomen en bossen worden. Niet klagen en wachten tot een ander wat doet, maar zelf aan de slag. Dat kan tot een hele beweging leiden.’

Wij zijn overtuigd en gaan de uitdaging aan op de boot, waar toch al weinig ruimte voor afval is. Elke keer als we nu de tupperwares met muesli, couscous en pinda’s uit Maries winkel openen, krijgen we een goed gevoel. De afvalberg verkleinen kán, als je maar bereid bent bewuster boodschappen te doen en voorbereid op pad te gaan.

Lees hier het eerste blog van Ivar en Floris.

www.sailorsforsustainability.nl

Tags: , , Last modified: 17 maart 2021
Sluiten