Reisverhalen

Sailors for Sustainability bezoekt Ibiza’s Groene Hart

09:41

Lucipara
Luci voor anker bij Ibiza

“Duurzaamheid op een feesteiland?”, vraagt Ivar ongelovig. ”Ja!! Er is een
organisatie die allerlei duurzame initiatieven en alternatieven aan toeristen toont”, reageert Floris: “Greenheart Ibiza”. We leggen contact en krijgen meteen een uitnodiging om langs te komen. Zodra de wind goed staat, zetten we daarom
vanaf de Spaanse zuidkust koers naar de Balearen.

Iedereen heeft een groen hart

We zijn nauwelijks aangekomen in Ibiza-Stad, of Chris Dews zit al in onze kuip. Hij leidt Greenheart Ibiza en bruist van energie. Meeslepend vertelt hij over zijn initiatieven om het eiland te verduurzamen. Hij wil toeristen de groene kant van Ibiza laten zien. Om zijn hals hangt een ketting met een groene hanger in de vorm van een hart. “Iedereen heeft een groen hart. We moeten het alleen wat meer gebruiken”, knipoogt Chris.

Chris Dews

Met Chris bij Casita Verde

Even later zijn we met hem op weg naar Casita Verde, het epicentrum van Greenheart Ibiza. Langs de route wijst Chris naar grote clubs en hotels. “Die zijn nu allemaal gesloten. Van oktober tot april is dit helemaal geen feesteiland. Juist dan is er ruimte voor de ecotoerist.” Hij zet zich in voor betere paden en bewegwijzering voor fietsers en wandelaars. Voor de lokale boeren zou hun bezoek een uitkomst zijn. “Toeristen zouden bij boeren op het eiland kunnen logeren, en ze zelfs kunnen helpen. Ze hebben het nu moeilijk, omdat al het eten wordt geïmporteerd.” De verwaarloosde boomgaarden die wij passeren, zetten zijn woorden kracht bij.

Het groene huisje

De laatste kilometers naar Casita Verde is de weg smal en steil. Behendig

Het groene huisje

Casita Verde

manoeuvreert Chris door een paar haarspeldbochten tot over de hoogste heuvel. Voor onze ogen openbaart zich dan een groene vallei, die uitmondt in een azuurblauwe zee. Hierin ligt Casita Verde, Spaans voor het “groene huisje”. Al snel leren we wat deze plek zo bijzonder maakt. Wat als varkensstal te midden van fruit- en olijfbomen begon, heeft Chris omgetoverd tot een waar walhalla voor ecotoerisme.

Na een glas aloëverasap uit de eigen moestuin begint de uitgebreide tour over het landgoed. Chris legt uit dat hij niet is aangesloten op het elektriciteits-, water- en rioleringsnetwerk. Zonnepanelen leveren alle benodigde elektriciteit en regenwater wordt opgevangen in tanks. In de eco-wc’s spoelt de bezoeker zijn “donatie” weg met zaagsel, zodat het later als compost kan worden gebruikt. Zelfs het douchewater wordt hergebruikt voor bewatering van de tuin, nadat papyrusplanten het hebben gezuiverd. Het ontbreekt niet aan luxe. Chris heeft
off-grid wonen salonfähig gemaakt.

Zelfgemaakte ecohuisjes

Verspreid over het erf staan allerlei bijzondere huisjes en tenten, gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen. Het bottle house van glazen flessen en klei staat naast Mongoolse tenten uit hout, canvas en wol. En voor de grotwoning maakte Chris gebruik van een natuurlijke holte. Wij mogen in de carob tree house logeren, een hut gebouwd rondom een levende johannesbroodboom. Het is een voorrecht: de huisjes zijn voor medewerkers en bezoekers, niet voor toeristen. Casita Verde is namelijk geen ecoresort, maar een voorbeeldgemeenschap, kenniscentrum en ontmoetingsplek in één.

Swingend inspireren

In Casita Verde brengt Chris mensen bij elkaar en zet ze aan tot duurzaam gedrag. En dat op een speelse manier. Wij zijn er op een donderdagavond. Net als elke week begint de avond borrelend met de medewerkers van Casita Verde en de duurzame gemeenschap van Ibiza. Voor hen is Casita Verde een soort stamkroeg, waar allerlei nieuwe contacten ontstaan en ideeën worden ontplooid. Binnen een uur zijn we gerekruteerd voor de volgende beach-cleanup en uitgenodigd voor een brainstormsessie over een duurzaamheidsfestival. De
avond eindigt swingend in een grotwoning, die tot kleinste disco van het eiland is
omgetoverd.

Strand schoonmaken

Ibiza Limpia in actie beach clean-up

Ook die zondag zijn we van de partij tijdens het wekelijkse “open huis”. Iedereen is dan welkom om te komen lunchen en meer te leren over de mogelijkheden om duurzaam te leven. Chris geeft een uitgebreide rondleiding en vertelt over alle duurzame facetten van Casita Verde. En passant wijst hij bezoekers op zijn andere projecten. “Op Ibiza staat afvalrecycling nog in de kinderschoenen, net als hernieuwbare energie opwekken”, licht Chris toe. “Met onze campagne Ibiza limpia – schoon Ibiza – moedigen we toeristen en de overheid aan zorgvuldig met afval om te gaan. En zou het niet fantastisch zijn als de vieze rook uit de energiecentrale zou verdwijnen omdat het hele eiland op zonne-energie draait?” De bezoekers knikken instemmend.

Lokaal in plaats van import

Zelfgemaakt

Lokaal en voedzaam Johannesbrood

Zaterdag is marktdag in het gehucht Forada. Ondanks het miezerige weer bemannen Estefania en Alberto de stand van Casita Verde met een glimlach. Ze leggen uit dat Chris mede-initiator is van de markt. De boeren konden de concurrentie niet aan met het goedkope eten dat per boot naar het eiland komt. Chris haalde ze over hun producten naar de markt te brengen. Het werd een succes. Zo’n twintig marktkoopmannen en -vrouwen bieden nu hun zelfgemaakte waren aan. Kwijlend struinen we ze af. Van biologisch groente en fruit tot ambachtelijk brood, en van honing tot johannesbroodstroop – het toont aan wat het eiland op culinair vlak te bieden heeft én zelf kan produceren.

Verleidelijk vooruitzicht

Feesteiland? Dat is maar het halve verhaal. We ontdekten een plek vol prachtige natuur en bewoners die zich inspannen om het eiland te verduurzamen. Zodat Ibiza zelfvoorzienender, schoner en nóg aantrekkelijker wordt. Zij bevorderen een nieuwe reputatie voor dit bijzondere eiland: die van groene parel in de Middellandse Zee. Als bewoners en toeristen hun groene harten meer gebruiken, kan dat snel werkelijkheid worden.

Meer informatie? Klik hier.

Tags: , , Last modified: 17 maart 2021
Sluiten