Actueel

Nu in Zeilen: Mijn boordnetwerk

12:00

Ben jij tevreden over de manier waarop je het aan boord hebt geregeld? Laat je inspireren door de verhalen van deze vier zeilers met plezier in techniek.

Wie aan de slag gaat met het boordnetwerk, krijgt onvermijdelijk te maken met standaarden. Om de verschillende apparaten eenvoudig in een boordnetwerk aan elkaar te koppelen, heeft de NMEA, de National Marine Electronics Association, deze standaarden vastgelegd. Zo’n standaard bestaat uit drie dingen: de elektrische specificatie, het softwareprotocol en de fysieke stekkerverbinding.
Veel fabrikanten wijken hier in meer of mindere mate van af: ze gebruiken andere stekkers, eigen protocollen of zelfs een heel eigen standaard. Niet zo heel gek, want de NMEA vraagt veel licentiekosten voor het label ‘NMEA2000’ en inzage in de protocollen.

(c) Ben van Dullemen

NMEA0183

NMEA0183 is gebaseerd op een seriële dataverbinding, vergelijkbaar met de seriële poort die vroeger op computers te vinden was. Berichten gaan als leesbare tekst over de datalijn. De elektrische standaard is voornamelijk geschikt voor een-op-eencommunicatie: er is een TX-lijn voordatavanAnaarB,eneenRXvanBnaarA.Omruis te onderdrukken zijn beide lijnen dubbel (differentieel) uitgevoerd, in TX+/- en RX+/-.
Netwerken zijn op twee manieren mogelijk: een talker kan aan meerdere listeners worden gekoppeld, door zijn TX aan meerdere RX’en te verbinden. Moet er daadwerkelijk heen en weer gecommuniceerd worden tussen verschillende apparaten, dan kan dat alleen via een multiplexer die een TX- en RX-verbinding met ieder apparaat heeft en de berichten verspreidt.

SeaTalk1

Het ingewikkelde netwerk via een multiplexer en de uitgebreide bedrading van NMEA0183 waren voor Raymarine reden om SeaTalk te ontwikkelen. De elektrische standaard heeft slechts drie aders: plus, min en data. De apparaten worden dus gevoed via de kabel die ook de communicatie verzorgt. Een apparaat dat wil zenden, luistert even of er niemand anders data over de draad (“bus”) verstuurt, en zo niet, dan gaat hij zelf zenden. Nadeel: door de enkele datalijn (geen differentieel signaal) is de communicatie storingsgevoeliger.
Netwerken is eenvoudig: veel apparaten met SeaTalk hebben twee aansluitingen om door te lussen. Het is dankzij de bus ook mogelijk apparaten in een ster te verbinden, of aan een backbone zoals in NMEA2000.

Zeilen 11/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat voor apparatuur staat bijvoorbeeld op het wensenlijstje van Ben van Dullemen? Wat voor boordnetwerk heeft Jasper van Erven Dorens aan boord van zijn Kolibri 900? En kun je wel wat tips en tricks gebruiken? Je leest het allemaal in Zeilen 11/2019! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 20 november verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: ULTRAMARINFOTO_ISTOCK
Tekst: Geert Folkertsma

Tags: , , , Last modified: 28 oktober 2019
Sluiten