Actueel

Dit moet je weten over blauwalg

15:00

In de maanden juli, augustus en september is de watertemperatuur vaak boven de 20 °C en is er weinig wind. De ideale omstandigheden voor blauwalg! Sinds woensdag 24 juli geldt er een negatief zwemadvies in natuurgebied De Leijen in Hensbroek vanwege deze besmettelijke bacterie. Wat is blauwalg eigenlijk? En hoe herken je het?

Blauwalgen zijn geen algen of wieren, maar bacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Heeft het water een vreemde kleur of ligt er een stinkende laag met algenbrij op het water? Dan kun je beter niet gaan zwemmen. En geef je bevindingen door aan de waterbeheerder!

Blauwalg. (c) Marion Golsteijn/CC BY-SA 4.0

Zó herken je blauwalg

Blauwalgen zijn met het blote oog alleen te herkennen als ze kolonies of drijflagen vormen. De meeste blauwalgen hebben een groene kleur, maar er zijn ook soorten die bruingroen zijn. Op basis van het gezondheidsrisico zijn drijflagen ingedeeld in drie categorieën. Een beginnende drijflaag (1) herken je aan kolonies groene bolletjes, vlokjes, strootjes of banaantjes die in het water zweven. Ook ruikt het water een beetje naar vis. Een verder ontwikkelde drijflaag (2) herken je aan een verfachtige laag en groene soep die een sterke vislucht veroorzaakt. Daarnaast heb je de ontledende drijflaag (3). Deze ligt op het water als blauw of wit schuim en het ruikt naar rottende planten.

Klik op de afbeelding om naar Zwemwater.nl te gaan.

Zwemwater.nl

Op Zwemwater.nl, de landelijke zwemwaterwebsite, staat informatie van alle provincies over de kwaliteit van het zwemwater van officiële zwemlocaties. Op deze site wordt de meest actuele informatie gemeld omtrent de situatie van het zwemwater. Deze partij werkt samen met onder andere Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen.

Verschijnselen

Eén klein slokje kan al voldoende zijn om vervelende klachten te veroorzaken. Verschijnselen van vergiftiging door blauwalgen zijn meestal twaalf uur na het zwemmen merkbaar. De symptomen zijn onder andere hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Vooral kleine kinderen zijn vaak slachtoffer, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust blauwalg binnenkrijgen. En let op: laat ook je hond niet zwemmen als je blauwalg denkt op te merken. Ook zij lopen serieus gevaar!

Bekijk nog een video over blauwalg:

Tags: , , , , , , Last modified: 25 juli 2019
Sluiten