Catalina 309

15:34

Conclusie

Catalina lijkt de top van de markt met seriematig geproduceerde schepen te willen beconcurreren. Met de afwerking, de kwaliteit van het beslag en de degelijkheid van de constructie, lukt dat zeker. Maar het ontwerp van de 309 blijft achter. Het is zeker geen slechte boot, maar de zeilprestaties bij het lichte weer wat wij bij de proefvaart troffen, vallen wat tegen.

De keuze voor deze ondiepe kiel in combinatie met de mastrolreefinstallatie en de rolgenua is te extreem en de boot is gewoon te breed om goede aandewindse eigenschappen te garanderen. Eigenlijk horen mastrolreefinstallaties niet thuis op dit soort vrij kleine boten. De stabiliteit wordt er te veel door beïnvloed.

Daar staat tegenover dat de uitrusting tamelijk compleet is. Voor een boiler, onderwaterschipbehandeling en antifouling en een walaansluiting met een acculader is standaard gezorgd. En hoewel we zelf niet weg zijn van die mastrolreefinstallatie in de mast, moeten we in een prijsvergelijking met anderen wel meenemen, dat die standaard meegeleverd wordt. Echt een prijskraker is het niet, maar de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit is zeker niet ongunstig.

Specificaties

Titel
Een boot van uitersten
NummerJaargang
102006
Merklogo
MerkType
Catalina 309onbekend
Testomstandigheden
IJsselmeer, Wind ZW 3/4
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Frank ButlerCatalina Yachts
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
De Vaart Yachtingonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
9.458.08
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
onbekend3.51
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Vleugelkiel1.32
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
1.914.445181414.70
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
48.6Catalina Sails, grootzeil, genua
IJPE
13.033.6611.814.19
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Yanmar3YM2021onbekend
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
10217565
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
1256
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
104500Vaarklaar122000onbekend
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen misbaar. U zult dus in de praktijk minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijs berekening aangeeft.

De Catalina 309 wordt standaard geleverd met: koelkast, rolreefgrootzeil vanuit de mast, verticaal doorgelat grootzeil, antifouling, waldoorgang in de zeereling, zeilhuik, stuurwielhoes, rolreefgenua, stuurstand met stuurwiel, 220 volt walaansluiting met snoer, zekering, stopcontacten en acculader, boiler en muggenhorren. De extra’s boven de ‘prijs vanaf’ zijn de volgende: driekleurentoplicht, heteluchtverwarming, log, dieptemeter en snelheidsmeter, windinstrumentarium, elektrische stuurautomaat, GPS, marifoon, elektrische ankerlier, buiskap, radarreflector en ankerketting.

Last modified: 11 april 2011
Sluiten