Atlantic 43 HK

09:43

Conclusie

‘Een schip meet meer dan 300 ton’, roepen we vaak corrigerend op de redactie, maar als er een jacht is dat met enig recht een schip genoemd mag worden, dan is dat de stoere, degelijk gebouwde Atlantic 43HK. Verhaalklampen, blokken, geleiders, lummelbeslag en wegwijzers zijn degelijk en zwaar overbemeten. En zo hoort het ook. Een compliment ook voor de motorinbouw en de technische installatie. De afwerking is uitstekend, ook van het houtwerk.

De prestaties van het jacht onder de testomstandigheden waren goed, maar bij zo’n wind komt een strobaal ook vooruit. Hoewel de Atlantic 43HK voor zijn lengte niet veel zeil voert, lijken de lichtweerprestaties in vergelijking met andere toerjachten redelijk tot goed. De boot zal in die omstandigheden echter wel een gennaker kunnen gebruiken.

Gezien het vrij geringe (leeg) gewicht van de boot – slechts twintig procent van de vijftig jachten tussen de 13 meter en de 13,70 meter is lichter – lijkt een aandewindse lichtweerhulp in de vorm van een lichtweergenua niet zo’n hoge prioriteit. Met een prijs vanaf ruim een half miljoen is de Atlantic 43 HK geen goedkope boot. Prijstechnisch nestelt de boot zich tussen de top van de jachten in deze lengte. Maar die hebben doorgaans geen hefkiel.

Specificaties

Titel
Gebouwd voor lange reizen
NummerJaargang
042008
Merklogo
Atlantic Nieuwbouw
MerkType
Atlantic 43 HKonbekend
Testomstandigheden
Markermeer, Wind ZW 6/7
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Dick ZaalAtlantic Nieuwbouw BV
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Atlantic Nieuwbouw BVonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
13.1512.80
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Aluminium4.30
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Hefkiel1.30 / 2.95
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend10.54200onbekend
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
113.35onbekend
IJPE
18.404.9116.904.65
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Yanmar4JH4CE54Saildrive
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
450430onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
1367
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
525000Vaarklaaronbekendonbekend
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. De Atlantic 43HK is zogenaamd Semi Custom Build, dat wil zeggen dat de klant in hoge mate de interieurindeling en de uitrusting bepaalt. Daarom is het moeilijk een standaardluxeprijs te berekenen. De Atlantic 43HK is standaard uitgerust met een hydraulisch ophaalbare hefkiel, dubbele roe- ren, Fredriksen deck lay-out, acht stuks Andersen lieren, hydrofoor, vier gel accu’s, twee dyna- mo’s, kottertuigage, log, dieptemeter, windset, vaste aluminium buiskap. *Gezien de schaarste aan teak en de omstandigheden waaronder wilde teak gewonnen wordt, vermelden we noch bij de standaardvoorzieningen, noch bij de extra’s teakproducten.

Last modified: 27 december 2011
Sluiten