Nieuws

Zwaar weer, weinig uitvallers

Na vijf pittige dagen racen bevinden de deelnemers aan The Transat zich verspreid over de Noordelijke Atlantische Oceaan. De snelle 60-voets ORMA trimarans zijn al halverwege het 2800 mijl lange parcours richting Boston...

15:24

Na vijf pittige dagen racen bevinden de deelnemers aan The Transat zich verspreid over de Noordelijke Atlantische Oceaan. De snelle 60-voets ORMA trimarans zijn al halverwege het 2800 mijl lange parcours richting Boston. Michel Desjoyeaux deelt de lakens uit en houdt nummer twee op een ruime afstand van 50 mijl. In de vloot IMOCA Open 60-voeters zit Mike Golding Virbac op de hielen. Goldings laatst gemeten afstand tot Jean Pierre Dick bedraagt 3,9 mijl.


Zoals voorspelt zijn de omstandigheden de afgelopen dagen pittig gebleken. Een flinke depressie zorgde voor heftige tegenwind, tot 45 knopen. Veel zeilers rapporteren kleine of grotere averij aan zeilen, vallen, steekzwaarden en elektronica. Een van de pechvogels is Yves Parlier, die, mede door problemen met zijn navigatiesoftware, met zijn revolutionaire cat op een teleurstellende laatste plaats vaart.


Tot nu toe telt de vloot ‘slechts’ twee uitvallers. Marc Guillemot aan boord van ORMA trimaran Gitana X gaf op wegens een gebroken steekzwaard en zeilt terug naar zijn teambasis in Frankrijk. Franck-Yves Escoffier op zijn Open 50 multihull Crepes Whaou! maakte zojuist via de radio bekend dat ook hij om dezelfde reden rechtsomkeer maakt.


Na een korte adempauze die de koplopers in de loop van de middag kunnen verwachten, zal vanaf vannacht een tweede depressie de vloot teisteren.


Voor alle info, foto’s, interviews, SMS-update’s en recente positierapportages: http://www.thetransat.com.

Last modified: 4 juni 2004
Sluiten