Nieuws

Zuiderzeemuseum: dood en begraven

Vrolijk word je er niet van, maar bezoekers van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kunnen in september horen, zien en beleven hoe het vroeger ging met rouwen en begraven. Op zaterdag 3 september start het museum daarom met een bijzondere rouwstoet. In zwart geklede mannen (kraaien) en in zwarte gewaden (huiken) 'verhulde' vrouwen volgen een originele lijkkoets uit 1900. Daarvoor snuiven twee zwarte paarden. De stoet trekt naar het kerkhof, alwaar het graf geopend ligt. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10 – 17 uur. Zie voor meer informatie de speciale themasite www.dedoodleeft.nl.

11:17

Vrolijk word je er niet van, maar bezoekers van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kunnen in september horen, zien en beleven hoe het vroeger ging met rouwen en begraven. Op zaterdag 3 september start het museum daarom met een bijzondere rouwstoet. In zwart geklede mannen (kraaien) en in zwarte gewaden (huiken) ‘verhulde’ vrouwen volgen een originele lijkkoets uit 1900. Daarvoor snuiven twee zwarte paarden. De stoet trekt naar het kerkhof, alwaar het graf geopend ligt. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10 – 17 uur. Zie voor meer informatie de speciale themasite www.dedoodleeft.nl.


Rouwende vrouwen


Belangrijke momenten in het leven worden door iedereen op en overal ter wereld gemarkeerd met rituelen, ceremonies en feesten. De dood wordt net als een geboorte gezien als een overgangsperiode en daarom bestaan er veel overgangsrituelen. De voorstelling van een hiernamaals en eventuele veranderingen daarin speelden en spelen een centrale rol in de doodsbeleving. Hoe dat vroeger ging kan de bezoeker de hele maand september volgen en ervaren in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen (zowel het binnen- als buitenmuseum).


Hiervoor is een speciale themaroute uitgezet die al begint in het entreepaviljoen, waar we aandacht besteden aan de moderne rouwkamer van nu. Eenmaal van de boot en in het buitenmuseum is daar het ‘doodse’ verleden tot leven gebracht. Maak tijd voor een ‘condoleance bezoek’ aan de weduwe in Zoutkamp, voel het verdriet op Urk dat in diepe rouw gedompeld is en vergaap je aan de tentoonstelling ‘het achterste van je tong’ in de apotheek. Bij Venhuizen krijg je letterlijk ‘Het deksel op de neus’ en in de Wieringer kapel is het mogelijk je eigen grafsteen te ontwerpen. Vandaar gaat het naar het binnenmuseum, waar het schilderij ‘De begrafenis van een visser’ van Augustin Hanicotte een centrale rol speelt, en de tentoonstelling ‘Met een zwart randje’ de belangrijke rol van rouwkleding aangeeft. 


Voor de themaroutekaart klik op www.dedoodleeft.nl/plattegrond.html


Het Zuiderzeemuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Het volwassenentarief bedraagt 10 euro en kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen  7,50 euro. Voor alle actuele informatie kunt u een kijkje nemen op de website www.zuiderzeemuseum.nl of tijdens kantooruren bellen met 0228 – 35 11 11.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten