Nieuws

Zon, artiesten en koud bier in jubileumeditie Deltaweek

Tijdens de Deltaweek speelde het Nederlands elftal zich naar de finale en hadden de renners van de Tour de France het mooiste uitzicht op de wedstrijdvloot.

11:06

Van 2 tot en met 11 juli namen ruim 200 boten deel aan de jubileumeditie van de Deltaweek. Jachten, platbodems en open boten streden om de eerste plaats in hun eigen klasse. Tien dagen lang waren de Zeeuwse wateren het strijdtoneel voor zeilwedstrijden en was in iedere havenplaats die de wedstrijdvloot bezocht van alles te doen en te zien, onder het motto “Varen, Fun, Feest.”

Zaterdagavond werd het evenement in Zierikzee officieel geopend door Commissaris van de Koningin in Zeeland Karla Peijs. Diezelfde avond traden diverse artiesten op; Jeroen van der Boom, De Corona’s en The Clarks stonden op het podium.

Wedstrijden
Voor de meer recreatieve teams begon de Deltaweek het eerste weekend met de Businessrace en de Zeeland-Regatta. Zaterdag begonnen ook de Deltaweek Races die verder de rest van de week plaatsvonden. Het laatste weekend vonden tevens de ORC Club Zuid clubkampioenschappen plaats.

Hoge temperaturen en een klein briesje typeerden de Businessrace op de eerste dag van het evenement. De race werd gewonnen door Aquamotions van Lennard van Oeveren. Zaterdagmorgen startten ongeveer 100 boten voor de Deltaweek Races en verschenen bij de Zeeland-Regatta ruim 30 charterboten aan de start. Ocean Breeze van Peter Driesen eindigde op de eerste plaats in de tweedaagse Zeeland-Regatta.

Strijd tot de laatste seconde in de ORC 2
Tot op de laatste dag stond schipper Jan Bart met New Frontier slechts op een halve punt van de overallzege verwijderd. Met 26 boten in de ORC 2, was het de grootste vloot met een sterke competitie. Bart: "Ik had er vertrouwen in dat we op de laatste dag Anne Mazurka nog konden pakken. Gisteren hebben we drie races gevaren, waarbij zij goed van de lijn kwamen, terwijl wij een beginnersfout maakten. Het stroomde hard van de lijn af. Wij lagen te ver weg en waren dus niet op tijd over de start. De tweede wedstrijd wonnen we." Daarna begon het tactische spel. "We hebben Anne Mazurka helemaal weggebracht om maar zoveel mogelijk boten tussen ons te laten finishen. Dat is gelukt. Zij werden zevende en wij tweede. Vandaag konden we het afmaken." New Frontier won de Deltaweek en werd Clubkampioen in de ORC 2.

ORC 3: Alleenheerschappij van Beau Bateau
Het Zeeuwse team van Beau Bateau deed beide weekenden van de Deltaweek mee, maar bleef tijdens de week in de haven vanwege andere verplichtingen. In de vier wedstrijden waarbij het team wel in actie kwam, voeren ze een eerste plek. Ondanks dat Beau Bateau vrijdag ook niet meedeed aan de Veronicarace, werd het overtuigend Clubkampioen ORC Club 3 t/m 5. Beau Bateau schreef dit seizoen al drie van de vier evenementen op haar naam. Schipper Van Zweden is fanatiek: “In de eerste plaats probeer ik ‘als’ uit te sluiten, anders kan je niet winnen. Daarnaast ben ik jachttuiger van beroep en ben ik zeven dagen per week met zeilen bezig. Ik beschik momenteel over het best geprepareerde ORC 3-jacht van Nederland en als je dan ook het beste team hebt, kan je eigenlijk alleen maar winnen, hoewel we er wel ons stinkende best voor hebben moeten doen.”

ORC 4: Impulse
Al zes jaar neemt het team van Impulse deel aan de Deltaweek. "We doen ook echt de hele week mee", aldus Impulse-schipper Cock Baas. "Als je netjes alle races meevaart, verzamel je punten." Het team mocht dit jaar de overwinning in de ORC 4 op haar naam schrijven. Vooral vorig weekend was hij in gevecht met de dames van Sjantilly. "Een paar keer was het verschil minder dan vijftien seconden", aldus Baas.

Overige klassen
Opvallend waren de eindzeges in de ORC 1 en de ORC 5. Organisator Kees van der Vaart: "Zowel Shamrock als Furie wonnen ooit de ongemeten klasse en dan krijg je een meting cadeau. Nu grijpen ze de eindoverwinning in de ORC." Daikin Airco van Frans van der Heijden pakte in de ORC 1 het Clubkampioenschap. Joyce won het Deltaweek klassement in de ORC 3. Bij de rond- en platbodems ging de winst naar Schuimer. Sobra di Dios van Jan-Willem Tol was sneller dan de andere ongemeten boten en kan een meting tegemoet zien. Bij de klassieke jachten ging de eer naar Rigel van H.J. Jorissen.

Alle uitslagen van de Deltaweek kunt u vinden op www.deltaweek.nl.

Beeld: Deltaweek.nl

Last modified: 13 juli 2010
Sluiten