Nieuws

Zilver voor Yngling-team op EK in Medemblik

Mandy Mulder (18), Brechtje van der Werf (26) en Petronella de Jong (36) hebben zilver gewonnen op het Volvo Europees kampioenschap Yngling in Medemblik. 

08:03

Mandy Mulder (18), Brechtje van der Werf (26) en Petronella de Jong (36) hebben zilver gewonnen op het Volvo Europees kampioenschap Yngling in Medemblik. De titel ging naar het Spaanse team van Monica Azon, Sandra Azon en Graciela Pisonero. Derde werd het team van de Duitse Ulrika Schuemann.
 
Afgelopen zaterdag werden de laatste twee races van dit EK op het IJsselmeer gevaren. De negen Nederlandse kernploegzeilsters, verdeeld over drie boten, stonden na acht races op een 3de, 4de en 6de plaats. Er stond een lichte wind uit het noord-westen die gedurende de dag beetje bij beetje afnam. 
In de laatste geldige race wisten Mulder, Van der Werf en De Jong het Duitse team drie plaatsen achter zich te houden. Dat was net genoeg om de tweede plaats in het algemeen klassement zeker te stellen. Daarna werd er nog een keer gestart om de geplande tiende wedstrijd te zeilen, maar de wind gaf het op. De race werd afgeblazen.


Mulder was zeer blij: “Het is een beetje onwerkelijk voor me. Ik ben nu een jaar bezig in deze groep. Op de WK dit jaar ging het eigenlijk al heel goed, maar door twee fouten misten we een plek op het podium. Nu krijgen we onze revanche. De Spaanse en Duitse waren 1 en 2 op het WK. Nu zitten wij ertussen. Geweldig.”
 Brecht van der Werf was realistisch. “We wisten dat we weer moesten wennen om met elkaar te zeilen, en met z’n drieën hebben we dat goed opgelost. Na onze 2e en 3e plek op woensdag wisten we dat het kon, maar we hebben dag voor dag gekeken en ons niet te vroeg rijk gerekend.”
 Petronella de Jong is de meest ervaren van dit stel in de Yngling; zij werd in 2000 4de op de Spelen van Athene. “Wij wilden de tussenstand niet weten, voordat we de laatste race begonnen. We gingen goed vandaag en dat moesten we vasthouden. We moesten gewoon weer voorin finishen en niet teveel nadenken over de onderlinge puntverschillen.”
Janneke Hin, Marije Faber en Floortje Hendriksen eindigden als 6de. Annelies Thies, Annemieke Bes en Marije Kampen werden 14de.  


De negen Nederlandse kernploegzeilsters vormen samen één team onder leiding van coach Maurice Paardenkooper. De positie van de negen zeilsters wisselt per evenement met als achterliggende gedachte drie sterke teams te krijgen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing. Uiteindelijk zal maar één team van drie zeilsters naar de Spelen gaan, maar tot die tijd werken de negen vrouwen als een ploeg samen.
 
Op 15 augustus vertrekt een afvaardiging van vier zeilsters naar Qingdao in China voor de pre-pre Olympische Spelen die op 21 augustus van start gaan. Dat zijn Mandy Mulder, Janneke Hin, Brecht van der Werf en Marije Faber.
 
Met dank aan Simon Keijzer

Last modified: 31 juli 2006
Sluiten