Nieuws

Zevende inschrijving VOR 2008

‘The Green Team’ is de zevende deelnemer aan de VOR (Volvo Ocean Race) 2008. Het Ierse team bouwt op dit moment aan haar Open 70 bij McConaghy Boats in China. De boot wordt ontworpen door het Amerikaanse bureau Reichel Pugh, schipper van het project is Ian Walker, tweevoudig olympisch medaillewinnaar.

14:09

Ian Walker is een schipper met ruime ervaring. Hij won zilveren medailles op de olympische spelen van 1996 in Atlanta en 2000 in Sydney. In Athene coachte hij het Britse Yngling-team, dat beslag legde op goud. Verder nam Walker deel aan twee America’s Cups, als schipper en als tacticus. Zijn laatste wapenfeit was in het TP52 circuit. Met Patches won hij het overall kampioenschap in 2006. Tijdens de VOR-campagne is hij verantwoordelijk voor het ontwerp- en bouwproces en de teamselectie.

“Ik heb er in geen tijden zó naar uitgekeken om te gaan zeilen. Mensen kennen mij voornamelijk van het varen op binnenwater, maar hetzelfde geldt voor Torben Grael tijdens de laatste VOR.  Je moet blijven leren en jezelf blijven pushen om vooruit te komen. Ik wil een nieuwe uitdaging en offshore zeilen is de snelst groeiende tak van onze sport.”

 

De Open 70 van the Green Team wordt gebouwd in China, bij een filiaal van de van oorsprong Australische werf McConaghy Boats. De mallen zijn gereed en er is begonnen met het lamineren van de romp. Intussen werkt Reichel Pugh aan het dekplan, dat, net als het zeilplan, bijna klaar is. De eerste windtunneltesten voor de zeilen zijn afgerond, het doel is om de boot in juni 2008 klaar te hebben.

 

Glenn Bourke, directeur van de VOR, over de nieuwe inschrijving: “Het is fantastisch dat nóg een superprofessioneel team zich heeft ingeschreven. Wij wisten al maanden van dit team, het is fijn dat het nu officieel gemaakt is. Ian Walker is een ‘high profile’ schipper, die een professionele campagne in elkaar zal zetten.

We hebben nu een vloot van zeven schepen, net zoveel als tijdens de vorige editie van de race. Of er nog schepen bijkomen, kunnen we niet voorspellen. Maar met het mogelijke uitstel van de America’s Cup zijn er verschillende mogelijkheden.”

 

Galway in Ierland is één van de havens die tijdens de VOR 2008 worden aangedaan, als de boten uit Amerika terugkeren naar Europa. De campagne van het Ierse team wordt betaald uit een combinatie van overheidssubsidies, private investeringen en sponsorgelden.

Last modified: 13 december 2007
Sluiten