Nieuws

Zestienjarige op punt van vertrek

Op 14 juni vertrekt Zac Sunderland solo voor een wereldomzeiling met zijn Islander 36. De Amerikaanse tiener wil de jongste wereldomzeiler ooit worden.

07:49

Het eerste huis waar Zac ooit in woonde was een Tradewind van 55 voet, de jongen is haast letterlijk geboren op het water. Bijna zijn gehele jeugd bracht hij door op het water, tijdens zeilreizen naar Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland en Mexico. Vanaf jonge leeftijd was hij daarom niet alleen bekend met het leven op het water, maar ook leerde hij alle vaardigheden die een zeeman nodig heeft. Op zestienjarige leeftijd is hij dan ook een volleerd zeiler en navigator.

 

Sinds een paar jaar doet Zac deliveries, races en oversteken voor verschillende opdrachtgevers en nu voelt hij zich klaar voor de volgende stap. Als hij voor zijn achttiende levensjaar terug is in Amerika, wordt hij de jongste mens ooit die de wereld is rondgezeild. Daarvoor heeft hij zijn Islander 36 volledig uit elkaar gehaald en geschikt gemaakt voor solozeilen. De mast en deklayout zijn aangepast en alle elektronische middelen zijn geïnstalleerd. Na verschillende testvaarten is ook de motor vervangen en inmiddels is de boot zo goed als klaar.

 

Zijn ouders steunen Zac in zijn droom. “Mijn moeder vindt het oké, ze zal zeker haar zorgen hebben, maar daar zegt ze niet veel over. Ze weet dat ik in staat ben om het te doen, dat is erg bemoedigend.” Zac’s moeder: “Hij is erg goed gekwalificeerd om de reis te volbrengen door zijn intelligentie en zijn vermogen om buiten stramienen te denken en oplossingen te bedenken. Om over al zijn ervaring nog maar te zwijgen.”

Zac: “Ik heb meer dan 15.000 mijl gevaren en ik denk dat het een heel groot avontuur wordt, maar ik ben er zeker klaar voor.”  

Last modified: 6 juni 2008
Sluiten