Nieuws

Zeilers afgelopen weekend in problemen voor Vlieland en Katwijk

Op zaterdag 25 oktober rukte de KNRM uit voor een overboord gespoelde zeiler nabij Vlieland en voor een Lemsteraak met motorproblemen voor de Katwijkse kust.

16:47

Op zaterdag 25 oktober rukte de KNRM uit voor een overboord gespoelde zeiler nabij Vlieland en voor een Lemsteraak met motorproblemen voor de Katwijkse kust.


Op zaterdagmiddag spoelde rond 15.30 uur een opvarende van het zeiljacht Najade door een binnenkomende golf uit de kuip over boord. Het jacht was op weg van Vlieland naar Den Helder. Er stond een straffe westenwind, met in buien soms kracht 7 Bft. De schipper en enige andere opvarende zag kans de drenkeling weer op te pikken, alleen raakte de zeilvoering daardoor onklaar. De schipper besloot terug te keren naar de haven van Vlieland, ook al omdat de drenkeling zich moest opwarmen.
Een politieagente, tevens opstapper van de reddingboot, zag vanaf het Noordzee strand het voorval en alarmeerde de plaatselijke commissie van de KNRM. Ook al omdat het weer steeds meer verslechterde. Beide reddingboten, de Leng en de Graaf van Bylandt, voeren uit en kwamen rond 16.10 uur, nabij de ZS7, langszij de Najade. Er werd een vrijwilliger overgezet, waarop het jacht begeleid door de reddingsboten op eigen kracht rond 16.30 uur de haven kon bereiken. Volgens de Reddingmaatschappij droegen beide opvarenden geen reddingsvest of lifeline en meldde de schipper het voorval niet aan de Kustwacht.


Lemsteraak in problemen voor Katwijk
Zaterdagmiddag omstreeks half vier riep de bemanning van de 17-meter lange lemsteraak Zeeleeuw het Kustwachtcentrum in Den Helder aan in verband met brandstofproblemen. Het 37-ton wegende schip, met aan boord zes opvarenden, dreigde volgens de KNRM door de harde westenwind in een wilde zee met golfhoogtes die af en toe opliepen tot 3 à 4 meter te stranden. Reddingboot De Redder uit Katwijk schoot direct te hulp.


Een half uur later was De Redder ter plaatse. De zes opvarenden, vier volwassenen en twee kinderen, afkomstig uit Leiderdorp, verkeerden in goede conditie. De ervaren zeilers hadden problemen met de brandstoftoevoer, maar konden het mankement zelf weer verhelpen. Nog voordat de Katwijkse reddingboot zee had gekozen, meldden de opvarenden dat het probleem reeds verholpen was. Op verzoek van de opvarenden van de Zeeleeuw en de Kustwacht bleef de reddingboot stand-by tot in de haven van Scheveningen, die ze ongeveer om vijf uur bereikten.


 

Last modified: 7 september 2006
Sluiten