Nieuws

Zeiler van 85 steekt oceaan over

De Amerikaan Bill Marden is deze week aangekomen in Santa Lucia, nadat hij de Atlantische oceaan was overgestoken vanaf de Azoren. Hij deed dit solo met zijn 52 voet lange jacht. Niet veel bijzonders, zult u denken. Mis: Bill Marden is 85 jaar oud.

10:21

Naar eigen zeggen deed hij de oversteek solo omdat “er niemand dom genoeg was om met me mee te gaan.” Het is niet de eerste keer dat de bejaarde zeiler solo lange afstanden aflegde. Voor zijn 80ste verjaardag trakteerde hij zichzelf op een zeiltocht van Texas naar Trinidad, een afstand van 3.000 mijl. De reis van de Azoren naar Santa Lucia duurde drie weken en was nog eens 800 mijl langer. Marden zou oorspronkelijk met zijn broer gaan. Toen deze afzegde, besloot hij de tocht solo te volbrengen. Marden zeilt al dertig jaar en leerde de zee kennen in zijn tijd bij de Amerikaanse marine. Hij diende in de Tweede Wereldoorlog onder generaal MacArthur op een mijnenveger. “Alles wat ik weet van de zee heb ik bij de marine geleerd. Ik ging naar een speciale school die het 90-daagse wonder werd genoemd. Je ging er als broekie naar binnen en kwam er als officier weer uit.”

Tijdens zijn reis had Marden regelmatig te maken met slecht weer. Hij vertelt over de tropische stormen: “Ik wist steeds dat één foutje mijn einde zou betekenen. Ik heb goed op mezelf gelet. Ik had geen stuurautomaat en moest zelf een systeem bedenken om de boot zichzelf te laten sturen. Ik heb eigenlijk alleen geslapen als het weer goed was.”

Marden laat zijn boot voorlopig op het Caribische eiland liggen en vertrekt met het vliegtuig naar huis, waar zijn vrouw en drie kinderen op hem wachten. Marden, een wetenschapper, fokt koeien op zijn boerderij in Texas. Volgend jaar keert hij terug om zijn boot op te pikken en ermee naar huis te zeilen. Hij is van plan te blijven zeilen, maar “dit was mijn laatste lange reis.”


Afbeelding "The old man and the sea" van Aleksandr Petrov

Last modified: 7 december 2007
Sluiten