Nieuws

Zeilen in loodzware triatlon

Op 3 juni start een team met redacteuren van het blad Zeilen en het blad Fiets in de Schuttevaer-race, een loodzware zeil-, fiets- en hardlooptriatlon. De drie dagen durende zeilrace over IJsselmeer en Waddenzee wordt onderbroken door etappes op het land.

13:54

Volg de race

De Schuttevaer-race is te volgen via de website van Zeilen, www.zeilen.nl

Op www.schuttevaerrace.nl vind je meer nieuws over de race. Op http://geosports.nl zijn de boten, die allen voorzien zijn van een tracker, live te volgen. Het Zeilen-team vaart de race met J35, de Majic.

 

Tijdritkanon

Edwin, fotograaf van het blad Fiets rijdt twee tijdritten met een totale lengte van 130 kilometer. De fiets, een tijdritkanon volgens Edwin, moet volgens de regels mee aan boord. Als ‘s nachts de haven van Vlieland wordt aangedaan  gaat hardloper Jan Willem van boord om, met de deining nog in zijn benen, een halve marathon te volbrengen. Op het derde Waddeneiland dat wordt bezocht staat er nog 12 kilometer hardlopen op het programma.

 

Problemen met het tij

Op basis van geschatte zeil-, loop- en fietssnelheden is het mogelijk een globale planning te maken van de hele race. Het is nu al duidelijk dat er tegen het einde van de race problemen zullen ontstaan met het tij. Het traject Harlingen –Terschelling moet twee keer worden afgelegd, met een onderbreking van een uur op Terschelling voor het hardlopen. Met genoeg wind is de stroom nog wel dood te varen maar als de wind wegvalt is ankeren de enige mogelijkheid. Ook zal de Boontjes, op het traject Harlingen-Kornwerderzand , dit jaar weer een cruciale scheidrechter zijn. De Boontjes is het ondiepste stuk van de route en vanaf halverwege het tij al niet meer bevaarbaar voor diep stekende schepen. Tot overmaat van ramp moeten de deelnemers hier twee keer langs. Ook de Majic met zijn diepgang van twee meter tien zal de nodige ellende niet bespaard blijven.

 

Wachtindeling

De Schuttevaer-race mag met maximaal vijf bemanningsleden worden gevaren. Twee, of in ons geval drie, daarvan moeten naast het varen van de boot een topprestatie leveren aan land. Het Zeilen-team heeft twee hardlopers die elk een afstand voor hun rekening nemen. Niemand kan een wedstrijdboot drie dagen nonstop op topsnelheid houden en een wachtschema is dus absoluut noodzakelijk. Om zo competitief mogelijk  varen zullen ook de walsporters hun bijdrage moeten leveren aan het zeilen. Dit resulteert in een zeer complex wachtschema met zeil- en rustwachten maar ook het prepareren en bijkomen door de atleten is ingeroosterd.

Volg de race op de voet via de zeer geavanceerde website van http://geosports.nl

Meer over de boot: http://www.majicsailing.nl

Last modified: 27 mei 2010
Sluiten