Nieuws

Zeezeilklassieker: Rolex Fastnet Race

287 boten maken zich op voor een zeezeilklassieker: de Rolex Fastnet Race. Aanstaande zondag 7 augustus start de tweejaarlijkse ruim 600-mijler bij Cowes, op het eiland Wight. Hij voert de vloot rond Fastnet Rock terug naar Plymouth. Op de deelnemerslijst staan 18 Nederlandse zeilnummers.

10:58

287 boten maken zich op voor een zeezeilklassieker: de Rolex Fastnet Race. Aanstaande zondag 7 augustus start de tweejaarlijkse ruim 600-mijler bij Cowes, op het eiland Wight. Hij voert de vloot rond Fastnet Rock terug naar Plymouth. Op de deelnemerslijst staan 18 Nederlandse zeilnummers.


De Rolex Fastnet Race wordt georganiseerd door Royal Ocean Racing Club, de Royal Yacht Squadron and de Royal Western Yacht Club.
De route voert de vloot de Solent uit, langs de Needles naar Het Kanaal. Dan zetten de schepen koers naar Land’s End, langs Anvil Point, Portland Bill, Start Point en The Lizard aan de Zuid-Engelse kust. Bij Land’s End gaat het in noordwestelijke richting naar de vuurtoren op Fastnet Rock, onder de Ierse kust. De terugweg voert via Bishop’s Rock en de zuidkant van de Scillies naar Plymouth.
Het is een moordend traject dat veel vergt van boot en bemanning. Stroom, wind (of windstilte), zeegang en de onderlinge competitie zijn veeleisende factoren. En juist die mix oefent al decennia lang grote aantrekkingskracht uit op de deelnemers.


Sinds 1925 – De Fastnet ontstond in 1925. Toen al zochten zeilers naar de uitdaging van meerdaagse tochten op zee. Zeiler/journalist Weston Martyr en marineman George Martin bedachten een oceaanrace met een baan die ongeveer gelijk was aan de, in Amerika ontstane, Bermuda Race. Aan de eerste Fastnet in 1925 deden zeven schepen mee. De beroemde voormalige loodskotter Jolie Brise won (zie ook Zeilen 8, pagina 53).
De Fastnet was sinds 1957 de afsluiter van de Admiral’s Cup, maar is sinds 1999 weer een zelfstandig evenement, dat direct na de Cowes Week op de kalender staat.


Nederlands succes
Nederlandse zeezeilers hebben altijd van zich doen spreken in de Fastnet.
In 1937 won Cees Bruynzeel de Fastnet Cup, met de Zeearend, een Olin Stephens ontwerp. In de Fastnet van 1951 werd Bruynzeel tweede met zijn door Ricus van de Stadt ontworpen, hechthouten Zeevalk.
In 1961 won de Nederlandse Zwerver, ook al een Sparkman & Stephens ontwerp, van Otto van der Vorm. Aan boord waren bekende zeezeilers als Wim Coolhaas en Simon de Wit.
De naam Frans Maas is eveneens nauw verbonden aan de Fastnet. In 1973 won de door hem gebouwde Saga, op dat moment het grootste in sandwichcontructie gebouwde jacht ter wereld. Eigenaar was de Noor Lorentzen. In 1975 won de Goodwin van Jan van Drongelen zijn klasse. Hij maakte deel uit van het Nederlandse Admirals Cup.
Frans Maas is een adem te noemen met de naam Piet Vroon. Decennia lang is de Bressiaanse schipper van de partij in de Fastnet, met roemruchte scheepsnamen als de Standfast, Formidable en de Tonnere de Breskens. In 2001 schreef hij de Fastnet op zijn naam. De Twee Gezusters, een ODD 34, van Hans Zuiderbaan sleepte twee maal een prijs in de wacht tijdens de Fastnet. In 1993 won Zuiderbaan de IMS 2 klasse en in 1995 de CHS 3. In 2003 won de Holmatro, geschipperd door Hans Horrevoets, de IRC 1 klasse.


(Dit overzicht is slechts een greep; aanvullingen van Nederlandse Fastnet successen zijn van harte welkom op: info@zeilen.com).


De Ramp
De naam Fastnet is ook onverbrekelijk verbonden met De Ramp. Een verwoestende storm kostte het leven aan verscheidene deelnemers en talloze jachten kwamen in de problemen. Het had tot gevolg dat eisen werden verscherpt, zowel voor schepen als voor uitrusting en reddingsmiddelen.
Wat door de ramp in vergetelheid raakte, is de winst van de Amerikaan Ted –the Mouth of the South – Turner, de latere CNN baas. Hij zeilde zijn Tenacious, een Sparkman & Stephens ontwerp, dwars door de storm naar de overwinning.


Laurens van Zijp
(Met dank aan Hans Zuiderbaan)


De Nederlandse zeilnummers in de Fastnet-startlijst 2005:
NED6807 Second Love Gerard Cok
NED523 Pride  Philip Crebbin/Duncan Walker
NED6886 Chillout! Henk Bulthuis
NED 7465 Charisma Nic Poons
NED6861 Otter 2 Martijn Smit
NED118 Winsome 2 Harry Heijst
NED1261 Pinta-M Atse Blei
NED7374 Picolini Martin Lossie
NED6852 Karel met de Houten Poot Chris Houbolt
NED13 Blue Jane Klaas Borgers
NED7307 Rosetta from the Rocks Radboud Crul
NED56 Formidable 3 Piet Vroon
NED7550 Team Heiner One Team Heiner
NED6893 Weerga Liezenga
NED1499 Beluga Floris Ingen Housz
NED7258 Casper Richard Hartman
NED7260 Satori Steven Blom
NED27 Aquis Granus Robert Rohde

Last modified: 7 september 2006
Sluiten