Nieuws

WK Yngling: Noodweer in Miami

Noodweer maakte het niet makkelijk op de vierde dag van het WK Yngling in Miami. Met windkracht 6 tot 7 werd de wedstrijd ingekort door de omvangrijke, pikzwarte wolken die richting het vaargebied waaiden.

11:17

Al voordat de deelneemsters begonnen, was het al bekend dat dit een lastige race beloofde te worden. Er waren zelfs waarschuwingen voor onweer gegeven.

DNF
Groeneveld, Bes en Kampen hadden een gebroken grootzeilval en moesten terugkeren. Daarom kregen zij een DNF (Did not finish). De zeilsters van NED 111 repareerden alles en voeren weer naar het wedstrijdwater. Op dat moment, vijf kilometer verderop, werden hun collega’s met spoed binnengesleept.

Mulder, Faber en Witteveen (NED 1) behaalden een dertiende en Hin, Van der Werf een zestiende plek. Hierdoor staan de zeilsters op een veertiende, zestiende en twintigste plaats. De huidige nummer tien (GBR 17) heeft met 63 punten een voorsprong van 18 punten op NED 1. 

Nog drie te gaan
Met vandaag nog drie races te zeilen staat er nog steeds veel op het spel voor de Nederlandse dames. Als Mulder, Faber en Witteveen achttien punten goed weten te maken, staan ze in de top tien en kunnen ze deelnemen aan de Medal race. Mandy Mulder vindt dat niet onmogelijk:  “Het is niet eenvoudig maar het kan. We hebben wel eens vaker drie wedstrijden op een dag in de top vijf gevaren. De meeste hebben hun aftrekwedstrijd al gevaren dus het kan heel hard gaan.”

Bestand tegen harde winden
De yngling staat bekend als een boot die veel wind aankan. Van alle Olympische klassen is de Yngling het type boot dat de meeste wind aankan zonder schade op te lopen. Zeilers en coaches menen dat deze weersomstandigheden ideaal voor racen zijn, maar dat het limiet wel bijna bereikt is.

Tekst: José de Jong
Foto: EPA

m18z40dscqay

Last modified: 15 april 2008
Sluiten