Nieuws

WK Cascais: Zeilen update

"Heb je al naar buiten gekeken", vroeg coach Andrea Hagara (AUT) dinsdagochtend aan Tornado-zeiler Mitch Booth. De felblauwe lucht en ochtendbries hadden plaats gemaakt voor een dik wolkendek met motregen. De avond ervoor hadden de mannen nog grappen gemaakt over eventuele verandering in het weer. Helaas werd het de realiteit op de eerste dag van het WK Olympische Klassen in Cascais (POR).

11:58

Fried Elliott / www.friedbits.com“Heb je al naar buiten gekeken”, vroeg coach Andrea Hagara (AUT) dinsdagochtend aan Tornado-zeiler Mitch Booth. De felblauwe lucht en ochtendbries hadden plaats gemaakt voor een dik wolkendek met motregen. De avond ervoor hadden de mannen nog grappen gemaakt over eventuele verandering in het weer. Helaas werd het de realiteit op de eerste dag van het WK Olympische Klassen in Cascais (POR). Bij de persbriefing werden de oranjezeilers Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis getipt als kanshebbers bij meer dan twaalf knopen wind. De condities tijdens de eerste twee races varieerden echter tussen de 8 tot 16 knopen. De mannen wisten zich desondanks te handhaven in de wisselvallige omstandigheden.


Blij met bootsnelheid
Dat gold niet voor alle toppers in de Tornado-klasse met 49 deelnemers uit 21 landen. Iedereen verzamelde veel punten op de openingsmiddag. De regerende wereldkampioenen Darren Bundock en Glenn Ashby finishten tot twee keer toe als negentiende en staan daarmee op de voorlopige twintigste plek overall. Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid (BEL) begonnen hun kampioenschap sterk met een vijfde en tiende plek, waarmee ze een derde plaats overall innemen. De Fransen Billy Besson en Arnoud Jarlejan gaan aan de leiding, gevolgd door de Argentijnen Santiago Lange en Mauricio Carlos. De Nederlanders Booth en Nieuwenhuis zijn terug te vinden op de dertiende plaats. “Het was erg tricky vandaag, dus we hebben de schade beperkt gehouden”, aldus Pim Nieuwenhuis na afloop. Booth toonde zich tevreden: “Ik ben erg blij met onze bootsnelheid. We kunnen nu door de vloot naar voren varen en dat is positief.”


Allstars aan de start
Terwijl in Valencia de finale race om de America’s Cup werd gezeild, kwamen veel uitgeschakelde ‘Cup-zeilers’ in actie in Cascais. De Star alias ‘Koningsklasse’ lijkt uitgegroeid tot een belangrijke leverancier voor de America’s Cup. Tweevoudig Olympisch kampioen Torben Grael verloor met Luna Rossa de Louis Vuitton Cup-finale, maar moest duidelijk even wennen aan de terugkeer naar de Star. Door zijn drukke schema in de Volvo Ocean Race en AC-campagne schoot de Star erbij in. Dat resulteerde in een 22ste positie na twee wedstrijden. Europees Kampioen 2006, Mark Mendelblatt (USA), ging met de Kiwi’s wel door naar de America’s Cup. Door de spannende strijd die daar ontstond, duurde het allemaal langer dan verwacht. Hij moest daardoor de start van het WK Star 2007 missen. De top van het klassement kende weinig verrassingen, eerder bevestigingen van het hoge niveau. De Fransen Xavier Rohart en Pascal Rambeau, de wereldkampioenen 2005, gaan met een score van 3-1 aan de leiding. De titelverdedigers Hamish Pepper en Carl Williams (NZL) staan met het gelijke aantal punten tweede, gevolgd door de Italianen Diego Negri en Luigi Viale. Sander Jorissen en Erik Veldhuizen staan als eerste Nederlanders op de 46ste plek in een veld van 63 boten. Marc Blees en Gert van der Heijden volgen op de 49ste plaats.


Morgen
Morgen moeten ook de Laser Radial en Standard aan de bak. Dat betekent dat bij de vrouwen Gea Jutjens, Marit en Anneke Bouwmeester uit de startblokken komen. Bij de mannen bestaat de Nederlandse afvaardiging uit Eduardo van Vianen, Rutger van Schaardenburg, Marc de Haas, Roelof Bouwmeester en Douwe Broekens.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten