Nieuws

WK Cascais update: Wisselende stemming op vrijdag

De variabele condities zorgen vrijdag in het oranjekamp niet alleen voor wisselende resultaten, maar ook voor een wispelturige stemming. Zo stond Laser Radial-zeilster Gea Jutjens jubelend over haar eerste zege te vertellen, terwijl de Yngling-dames een slechte dag moesten incasseren. Winnen en verliezen liggen dicht bij elkaar. Euforie en frustratie dus ook. Dat is topsport.

09:38

Diana BogaardsDe variabele condities zorgen vrijdag in het oranjekamp niet alleen voor wisselende resultaten, maar ook voor een wispelturige stemming. Zo stond Laser Radial-zeilster Gea Jutjens jubelend over haar eerste zege te vertellen, terwijl de Yngling-dames een slechte dag moesten incasseren. Winnen en verliezen liggen dicht bij elkaar. Euforie en frustratie dus ook. Dat is topsport.


“Phoeh, die laatste race was echt zwaar”, zucht Gea Jutjens als ze opstaat. Ze lag even bij te komen van de 25 knopen wind die ze even daarvoor om de oren kreeg. “Maar het ging lekker vandaag. In de eerste wedstrijd zat ik te ver naar links, terwijl rechts gunstiger was. Toen moest ik me heel hard terugwerken.” Dat lukte aardig met een zestiende plek. “Toen bedacht ik me voor de volgende race dat het anders moest, dus ben ik naar rechts gegaan”, aldus Jutjens. Daarmee maakte ze de juiste beslissing en kwam ze als vierde bij de bovenboei. Jutjens: “Op het halvewindse rak naar de linkerzijde van de baan pakte ik er al één. Die positie kon ik voor de wind houden. We hadden hoge golven en veel wind, echte beuk dus. In het tweede kruisrak heb ik me het apelazerus gewerkt om die andere twee in te halen en dat lukte.” Daarmee streek ze haar eerste zege op een WK Laser Radial op. “Dat was helemaal super”, jubelde ze. Hoewel ze in het Project 2012 zit en de pijlen dus officieel op de Spelen van 2012 in London zijn gericht, hoopt Jutjens op kwalificatie voor Beijing. Wat ze daarvoor moet doen, weet ze niet: “Ik heb express niet naar de eisen gekeken, want vorig jaar was ik daar mentaal veel te veel mee bezig en dan ging het mis. Ik heb nu gedacht: leuk evenementje en ik ga lekker varen. Dan zie ik daarna wel wat ik heb gehaald en waar ik heen mag. Ik heb mezelf geen doelstellingen gesteld, want ik wil alleen met zeilen bezig zijn.” Jutjens staat nu zestiende overall en heeft zich gekwalificeerd voor de gold fleet.


“Dikke wapper”
Haar trainingsmaatje Marit Bouwmeester is minder tevreden over haar WK tot dusver. Bouwmeester, net twee weken 19 lentes jong, kwam in 2006 nog uit in de jeugd. Ze haalde zilver bij het ISAF Jeugd WK en EK Jeugd. Nu doet ze mee bij de senioren. Terwijl ze haar Laser stond af te spoelen, vatte ze haar dag samen: “In de eerste race lag ik een hele tijd eerste, maar daarna gebeurde er allemaal gekke dingen. Ik koos de verkeerde kant van de gate en ging naar rechts. Daardoor verloor ik een plekje en door de stroming haalde ik de bovenboei net niet. De nummers twee en drie waren al overstag, waardoor ik niet kon tacken. Vervolgens sloeg ik om en raakte ik een ander.” Ze draaide twee strafrondjes en kwam uiteindelijk als elfde over de lijn. “In de tweede wedstrijd stond er een dikke wapper van 25 knopen”, aldus de spontane zeilster. Met die condities heeft ze naar eigen zeggen nog moeite: “Ik ben daar gewoon nog niet sterk en zwaar genoeg voor, maar ik heb nog de hele winter om daaraan te werken.” De elfde en negentiende plek van vrijdag maakten de moeizame start van het WK enigszins goed. Bouwmeester: “Ik had nu pas voor het eerst het idee dat ik aan het zeilen was.” Ze begon het kampioenschap met een serie van 12-27-43-15, wat ze zelf als ‘teleurstellend’ bestempelde: “Zelfs voor de wind liep het niet, terwijl ik op die koers juist altijd erg hard en goed ga.” Na drie wedstrijddagen staat ze 38ste overall, waarmee ze naar de gold fleet mag. Net als Jutjens hoopt Bouwmeester toch ook stiekem op kwalificatie voor de Spelen van 2008: “Ik was in Hyeres negende in hetzelfde veld, maar met minder wind. Daarom hoopte ik op meer hier bij dit WK. Als ik hard doortrain, maak ik volgend jaar meer kans dan nu.” Beide dames zitten in de zogenaamde ‘fast track’ fase van het Project 2012, waardoor ze meer ondersteuning van NOC*NSF krijgen. Jutjens: “We krijgen dit jaar bovendien twee nieuwe zeilen, maar moeten als tegenprestatie een dag coachen. De reden is dat we daar zelf ook weer veel van leren.” De Chinese Xu gaat nog altijd aan de leiding.


“We moeten een paar toppers gaan scoren”
Op de Yngling-baan verging het de oranjezeilers minder voortvarend. In de eerste race ging de NED III van het trio Mulder/Bes/Hendriksen als vijfde om de bovenboei, maar verloor in het tweede kruisrak een paar boten. De wind was op baan drie circa 8 tot 10 knopen sterk. Mulder: “We misten een shift.” De NED II van Groeneveld/Van der Werf/Kampen en de NED I Hin/Faber/De Jong lagen daar vlak achter. De oranjeboten kwamen respectievelijk als negende, tiende en twaalfde binnen. In de tweede wedstrijd ging het echter mis voor de NED 1 en III. Mulder: “Ik heb daar even een afslag gemist hoor. In het tweede kruisrak zaten Janneke en wij links toen er een shift van 45 graden naar rechts kwam. Daardoor gingen we van middenmoot naar ongeveer laatste.” Een 23ste en 27ste plek waren het resultaat. Hin: “Het ging op en neer van hard naar zacht. Er waren grote windwakken, maar ik baal er gewoon van dat we niet de juiste beslissingen op de juiste momenten hebben genomen.” De NED II finishte als tiende en staat nu achtste overall, gevolgd door de NED III. De NED I neemt een twaalfde plek in. Hin: “We moeten nu even een paar toppers gaan scoren. We halen er niet uit wat erin zit. We kunnen alledrie knetter hoog eindigen, maar we moeten nu iets scherper zijn. We hebben allemaal zeker topvijf in ons hoofd.” De jeugdige formatie Kedde/Wierenga/Zweistra zette juist in die moeilijke laatste race haar beste resultaat tot dusver, een elfde plek, neer. De meiden staan 23ste. De twee Britse team zijn van koppositie gewisseld, dus na staan Ayton/Webb/Wilson bovenaan het klassement.


Postma revancheert zich
Finn-zeiler Pieter-Jan Postma zeilde vrijdagmiddag direct de frustratie van gisteren van zich af. Hij won zijn eerste race met overtuiging. De tweede werd afgeblazen vanwege de inmiddels ruige condities. In het voorlopige klassement steeg hij naar de zevende plak. Casper Bouwman opende zijn WK met een acht en een vier, waarmee hij negende overall staat. In de Laser Standard was ten tijde van dit verslag slechts één daguitslag bekend. Roelof Bouwmeester zakte naar de dertigste positie, terwijl Marc de Haas met een negende finish en een aftrek naar de 44ste plek steeg.


Zaterdag gaat het laatste WK van start. Dat betekent dat de 470-vrouwen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hun tweevoudige titel mogen gaan verdedigen. Lisa Westerhof en Merel Witteveen varen hun eerste wereldkampioenschap als team. De broers Coster en Steven le Fèvre en Steven Blom mengen zich in de mannenstrijd. De Tornado en Star zetten na de rustdag de competitie voort, terwijl de zeilers in de Laser Standard en Radial morgen mogen uitrusten.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten