Nieuws

WK Cascais: Oranjezeilers gaan los

De Nederlandse nieuwsstroom vanaf de Atlantische Oceaan voor de Portugese Kust van Cascais gaat maar door. De oranjezeilers lijken los te gaan in de soms lastige condities. Op de achtste dag van het WK Olympische Klassen greep Postma de leiding in de Finn. De broers Coster kwamen op bronzen koers in de 470-mannen. Net als de NED III van het Yngling-trio Mulder/Bes/Hendriksen.

17:16

De Nederlandse nieuwsstroom vanaf de Atlantische Oceaan voor de Portugese Kust van Cascais gaat maar door. De oranjezeilers lijken los te gaan in de soms lastige condities. Op de achtste dag van het WK Olympische Klassen greep Postma de leiding in de Finn. De broers Coster kwamen op bronzen koers in de 470-mannen. Net als de NED III van het Yngling-trio Mulder/Bes/Hendriksen.


De titelverdedigers in de 470-vrouwen, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout, verstevigden de koppositie met opnieuw een eentje. Lisa Westerhof en Merel Witteveen eindigden in dezelfde race als tweede. Dit duo won gisteren een protest, waardoor ze een tweede plek mochten inruilen voor een eerste. Zij staan nu zesde overall. Er waren echter ook teleurstellingen. Zo zakten windsurfer Casper Bouwman naar de 25ste plek en de NED I van Hin/Faber/De Jong naar de 20ste.


De favorietenrol van Marcelien de Koning en Lobke Berkhout zet ze behoorlijk in de picture. De Koning: “We worden voortdurend in de gaten gehouden. Er zijn allerlei camera’s op ons gericht.” Toch levert dat gegeven op zich geen extra druk op voor de kaasmeiden. “Je wilt zelf zo graag, dus die druk leg je jezelf op”, aldus Berkhout.


Pieter-Jan grijpt de macht. (Foto: Diana Bogaards)
Finn: Postma pakt de leiding

De Finn-vloot zorgde vandaag voor spetterwerk en verschuivingen in de top. Pieter-Jan Postma hield het hoofd koel en schakelde soepeltjes. Dat deed hem stijgen tot de hoogste trede van het fictieve podium. Het verschil tussen goud en zilver is momenteel slechts een punt. Postma over zijn eerste dagrace: “Er stond een windkracht vier tot vijf. Ik had een prachtige start, maar er kwam een grote shift naar rechts. Daardoor verloor ik zeker twintig boten en lag ik ongeveer dertigste.” Hij vervolgt: “Halverwege het rak heb ik mijn verlies gepakt en ben ik naar rechts gegaan. Vervolgens kwam ik als 21ste boven en heb ik daarna elk rak winst geboekt. De koplopers waren te ver uitgelopen, dus die kon ik niet meer pakken.” Postma kwam als zesde door de finish en zakte daardoor naar de bronzen positie. Bij de tweede start was Postma opnieuw mooi weg en rondde hij als zesde de bovenboei. Hij wist zich naar de derde positie te vechten, maar toen miste de oranjezeiler een shift naar links en viel hij terug naar de tiende plaats. Twee van zijn directe concurrenten (Vincec en Papathanasiou) zaten eveneens rechts en zetten zelfs verder door. Postma begon wederom aan een succesvolle inhaalslag, die resulteerde in een vijfde plek. De kersverse klassementsleider Postma blijft er ogenschijnlijk nuchter onder: “Als je kijkt naar de verschillen in punten, is alles nog open. De eerste zes kunnen allemaal wereldkampioen worden en op zes kun je niet verdedigen. Dat geldt voor anderen ook, dus ga ik die dertig minuten gewoon knallen.” Het duidelijke advies van coach Kees Scheurwater luidde: “Gewoon Op de vraag of hij het erg vindt als het morgen te hard waait, antwoordde Postma resoluut: “Nee, deze keer niet.” De Medal Race staat om 17.00 uur Nederlandse tijd gepland.


NED III gaat als derde naar Medal Race. (Foto: Diana Bogaards)
Yngling: NED III als derde naar Medal Race

De NED III van het trio Mulder/Bes/Hendriksen hield de spanning in het Nederlandse kamp er aardig in. De meiden begonnen de dag met slechts een punt achterstand op het podium. Floortje Hendriksen over hun races: “We hadden een slechte start. De coach vrat zijn rubberboot bijna op. Uiteindelijk konden we ons terugvaren naar de achtste plek en hebben we de schade dus beperkt gehouden. Daarna gingen we voor de allerbeste start en die hadden we. We gingen links weg en konden zo voor het hele veld langs klappen. Vervolgens hebben we de leiding alleen maar verder uitgebouwd.” Janneke Hin, stuurvrouw van de NED I, had een heel ander verhaal. Enigszins aangeslagen deed zij naderhand verslag van haar dag: “Het ging slecht. We wisten dat we in deze twee potjes vijftien punten goed moesten maken. Dat was op zich al teleurstellend, maar we hebben bovendien niets van gebakken. Ik weet nog niet waar het mis ging. We zijn er gewoon nooit ingekomen.” De NED I kwam als 34ste en 19de door de finish en staat nu twintigste overall. Hin: “We hebben precies het tegenovergestelde gedaan van wat we van plan waren. We gaan de volgende keer zo knetterhard zeilen, dat ze allemaal gek van ons worden.” De NED II van Groeneveld/Van der Werf/Kampen staat nu dertiende. Het jonge talententeam Kedde/Wierenga/Zweistra neemt een 21ste plek overall in. Coach en architect van het Yngling-project Maurice Paardenkoper is gedeeltelijk tevreden tot dusver: “Renee staat dertiende en daar hoort ze op dit moment ook wel thuis. Janneke gaat gewoon slecht en dat is zeer teleurstellend. Mandy is natuurlijk mooi. Vooraf was het moeilijk in te schatten of ze sterk genoeg zou zijn om zich mentaal te weren tegen dames als Shirly Robertson met een enorme staat van dienst. Zoals ze nu vaart, gaat het goed. Ze is het laatste jaar gegroeid. Je ziet dat ze iedere race beter gaat en op het laatst hogerop klimt. Ze kan een serie zeilen.”


Janneke Hin over de Medal Race: “Dat kan nog spannend worden, want de Britse meiden die de toptwee vormen strijden om Olympische kwalificatie en gaan dus elkaar afdekken. De Amerikanen en Nederlanders zullen elkaar in de gaten houden voor een podiumplek.”


Gea Jutjens heeft Nederland gekwalificeerd voor de Spelen van 2008. (Foto: Diana Bogaards)
Laser Radial en Standard: Nederland gekwalificeerd

Voor de vier oranjezeilers in de gold fleets van de Laser-klasse zit het WK erop. In de Laser Radial eindigde Gea Jutjens met een 22ste plek in de laatste race als twintigste overall. Daarmee heeft ze Nederland gekwalificeerd voor de Spelen van 2008. Roelof Bouwmeester deed dat in de Laser Standard. Hij werd 35ste en Marc de Haas 43ste. Marit Bouwmeester finishte dertiende in de afsluitende wedstrijd van haar eerste senioren WK. In het algemeen klassement werd ze 26ste. Down Under voerde de boventoon bij de mannen. De wereldtitel ging naar de Australiër Tom Slingsby, die het hele seizoen al sterk vaart. Het zilver ging naar de Nieuw-Zeelander Andrew Murdoch. Beide heren schoven een plekje op ten opzichte van hun WK-resultaat in 2006. Deniss Karpak (EST) won brons. Bij de vrouwen kreeg de Duitse Petra Niemann toch nog klop in de Medal Race. Ze werd zevende en daarmee zakte ze naar de bronzen positie. Tatiana Drozdovskaya (BLR) kreeg het goud omgehangen. En de Finse Sari Multala het zilver.


RS:X mannen: moeilijke dag voor Casper Bouwman
“De hardheid moet verder omhoog”, concludeerde surfcoach Jochem Brenninkmeijer dinsdagmiddag. Regerend wereldkampioen Casper Bouwman had het moeilijk die middag. De RS:X-klasse kreeg baan twee toegewezen, dus dat betekende variabele condities. “Het was licht weer met 6 tot 12 knopen wind en veel vlagen en draaiingen”, blikte Brenninkmeijer terug. Volgens hem begon Bouwman steeds goed aan zijn wedstrijd, maar nam de scherpte af door vermoeidheid: “Als je dan één of twee shifts mist, lig je eraf.” Bouwman kwam als 42ste en 21ste over de lijn en staat nu 25ste overall. Het pompen bij zwakke wind vergt veel van de sporters en daar zat het probleem voor Bouwman. “Hij heeft fysiek al een hoop progressie geboekt, maar hij moet nog een paar stappen zetten.” Op de vraag of Bouwman de Medal Race nog kan halen, antwoordde de coach: “Dan moet ie wel een paar paaltjes gaan branden.”


Op woensdag staan de Medal Races voor de Yngling en Finn op het programma.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten