Nieuws

WK Cascais: Brons zonder varen

Op maandag 9 juli 2007 won Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis brons op het WK Tornado zonder de Medal Race te varen. Er stond een dikke windkracht zeven, die het zeilen voor de Portugese kust van Cascais onmogelijk maakte. Aangezien er al acht wedstrijden waren gevaren, was het een geldig evenement en gold het klassement van zondag.

13:25

Camille ParrainOp maandag 9 juli 2007 won Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis brons op het WK Tornado zonder de Medal Race te varen. Het evenement draagt het motto ‘the wind is calling’ en dat gebeurde uitgerekend op de finale dag. Er stond een dikke windkracht zeven, die het zeilen voor de Portugese kust van Cascais onmogelijk maakte. Aangezien er al acht wedstrijden waren gevaren, was het een geldig evenement en gold het klassement van zondag. Dat betekende dat de Spanjaarden Fernando Echavarri en Anton Paz net als in 2005 het goud pakten, gevolgd door Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid (BEL). Het Belgische duo is in Cascais tot dusver de grootste verrassing.


‘Volgend jaar in een andere volgorde’
De Medal Race stond om 16.20 uur lokale tijd gepland en werd pas ‘s avonds rond 19.30 uur definitief afgeblazen. Even leek het erop dat de wind afnam en er alsnog een finale strijd om de titel zou losbarsten. De toptien boten stonden opgetuigd klaar, maar het mocht niet zo zijn. Het begon opnieuw te blazen. Mitch Booth: “Dat was erg frustrerend. Iedereen was er klaar voor om het op het water uit te vechten. Hoe dan ook, we staan op het podium en dat is een prestatie.” Voor Booth was het zijn achtste WK Tornado-medaille. Voor Pim Nieuwenhuis de eerste uit zijn olympische carrière, die hij grotendeels in de 49er opdeed. Nieuwenhuis bij de persconferentie: “Ik zie jullie volgend jaar in een andere volgorde.” Op de vraag of de omstandigheden gevaarlijk waren, antwoordde Booth: “Nee, je weet tot hoe ver je de catamaran kunt pushen. Wij waren bereid risico te nemen, dus is het teleurstellend dat we de wereld niet hebben kunnen laten zien tot hoe ver je kunt gaan met een Tornado.”


Focus op Beijing
Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis slaat een grote slag met dit resultaat. De mannen kwalificeerden het land, nomineerden zichzelf op naam en ze haalden de A-status van NOC*NSF. Indien er geen ander Nederlands team zich nomineert en Booth/Nieuwenhuis vormbehoud tonen, zijn ze zeker van deelname aan de Olympische Spelen van Beijing in 2008. Booth: “We hebben alles gehaald, dus nu kunnen we ons volledig gaan richten op Beijing. In oktober hebben we een lichtweertraining met Echavarri /Paz en Figueroa/Hernandez (PUR). De Puerto Ricanen zijn specialisten in lichte condities, dus zij gaan ons helpen. Wij gaan hen helpen om zich voor te bereiden op het WK in Nieuw Zeeland, waar ze hun land alsnog moeten kwalificeren. Dat zal naar verwachting weer met veel wind zijn. Verder gaan we in de winter verder met de zeilontwikkeling.”
Top vijf WK Tornado 2007:


ESP – Echavarri/Paz, 34 punten
BEL – Brouwer/Godefroid, 40 punten
NED – Booth/Nieuwenhuis, 41 punten
AUS – Bundock/Ashby, 49 punten
GBR – McMillan/Howden, 68 punten

Last modified: 4 september 2007
Sluiten