Nieuws

Windrose pakt transatlantisch record

Gisteravond rond 22:30 Nederlandse tijd voer de tweemastschoener Windrose als eerste over de finishlijn bij Lizard Point. Daarmee veroverde het schip van eigenaar Chris Gongriep de Transatlantic Schooner Cup, in een tijd van 11 dagen, 5 uur, 30 min...

11:58

Gisteravond rond 22:30 Nederlandse tijd voer de tweemastschoener Windrose als eerste over de finishlijn bij Lizard Point. Daarmee veroverde het schip van eigenaar Chris Gongriep de Transatlantic Schooner Cup, in een tijd van 11 dagen, 5 uur, 30 min. 6 uur na Windrose finishte sparringpartner driemasterschoener Adix, eveneens sneller dan het tot dan toe geldende record.

Op 10 mei startten de twee schoeners bij Ambrose Light Tower, New Jersey, voor hun poging het record uit 1905 van schipper Charlie Barr met zijn Atlantic te verbeteren: 12 dagen, 4 uur, 1 minuut en 19 seconden. Al direct na de start kozen beide schepen hun eigen koers. Windrose, geschipperd door Simon Dierdorp, vond meer wind in het zuiden, nam de leiding en gaf die niet meer uithanden.

In april nam de Windrose, ontworpen door Gerard Dijkstra, deel aan de Antigua Race Week. Daar nam zij het met succes op tegen J-klassers als Shamrock V en Velsheda. Dijkstra verteld in een eerste reactie: “Ze heeft zichzelf bewezen. Ze is nu tot het uiterste getest en is klaar voor de toekomst”.

De 46 meter lange schoener Windrose oogt klassiek, maar heeft de uitrusting van een VOR60: koolstof masten en waterballastsysteem. In november vorig jaar werd het paradepaardje door Holland Jachtbouw afgeleverd. De Windrose ziet een toekomst als charterschip tegemoet.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten