Nieuws

Wild Oats XI op recordschema

Gisteren, op tweede kerstdag, startten 86 jachten in de Rolex Sydney Hobart Yacht Race. Inmiddels is ongeveer de helft van de vloot aan de oversteek van Bass Strait begonnen, het verraderlijke water tussen het Australische continent en het eiland Tasmanië. De splinternieuwe maxi Wild Oats XI leidt, met 20 mijl voorsprong op aartsrivaal en zusterschip Alfa Romeo

11:20

Gisteren, op tweede kerstdag, startten 86 jachten in de Rolex Sydney Hobart Yacht Race. Inmiddels is ongeveer de helft van de vloot aan de oversteek van Bass Strait begonnen, het verraderlijke water tussen het Australische continent en het eiland Tasmanië. De splinternieuwe maxi Wild Oats XI leidt, met 20 mijl voorsprong op aartsrivaal en zusterschip Alfa Romeo…


Wild Oats XI onder gennaker. (Foto: Carlo Borlenghi / Rolex)
De 61ste editie van de ‘Fastnet Race van het zuidelijk halfrond’ beleefde een rustige eerste nacht. Adrienne Cahalan, tot twee weken geleden routeerder van het Braziliaanse VOR-syndicaat Brasil1, navigeert aan boord van de leider in de race, Wild Oats XI. Zij koos voor een route dicht onder de kust en bouwde daarmee een aardige voorsprong op op achtervolgers Alfa Romeo, Skandia, AAPT en Konica Minolta. Cahalan: “We hadden iets meer wind dan verwacht. Eigenlijk hielden de hele nacht wel wind. Ik denk niet dat dat voor iedereen geldt.”


Vanmorgen nam de wind toe en draaide naar het noorden. “We hebben nu al 20 tot 25 knopen wind en de zee bouwt”, aldus Cahalan. De Australische vertelde verder dat de bemanning scherp in de gaten houdt wanneer de voet van het gas te halen. Een heikel punt, op een opgevoerde 98-voets maxi met kantelkiel. “We moeten het precies goed doen – snel genoeg varen om Alfa Romeo voor te blijven, maar niet te hard pushen om dingen stuk te maken. Dat is waar het tijdens de Sydney Hobart om draait.”
Naar verwachting neemt vandaag de wind verder toe, tot 35 knoop uit het westen.


Met nog maar 168 mijl te gaan is Wild Oats XI hard op weg het baanrecord te verbeteren. Dat staat op naam van Nokia, en werd in 1999 op 1 dag, 19 uur 48 minuten en 2 seconden gezet. De komende 12 uur moet de maxi van eigenaar Bob Oatley gemiddeld 14 knopen varen.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten