Nieuws

Wijdemeren schrapt passantenheffing

De gemeente Wijdemeren heeft besloten dit jaar geen passantenheffing in te voeren. Eind maart kwam de gemeente met dit plan, dat 10.000 euro in de gemeentekas moest brengen. Ondernemers startten samen met de Hiswa een lobby tegen de maatregen, met succes.

13:40

Zeilers en motorbootvaarders die jachthavens in de gemeente Wijdemeren bezoeken, hoeven geen extra belasting te betalen. Dat geldt ook voor mensen die een zeilboot huren. Ondernemers rond de Loosdrechtse Plassen, het grootste watersportgebied in de gemeente, halen opgelucht adem. De maatregel zou hen en grote hoeveelheid extra werk en registratie opleveren.

Volgens de Hiswa was de regel zelfs strijdig met eerdere afspraken. Gerdina Krijger, regiomanager Midden van de Hiswa: "De afspraak is dat er alleen watertoeristenbelasting wordt geheven bij vaste ligplaatshouders. Daarnaast is er met een passantenheffing sprake van ongelijke behandeling: passagiers van een partyschip of rondvaartboot hoeven niets te betalen."

Krijger noemt de passantenheffing onuitvoerbaar. "Op een drukke zomerdag wanneer er veel boten gehuurd worden, hebben jachtverhuurders wel wat anders te doen dan het door middel van identiteitsbewijzen vaststellen wie precies hun klanten zijn. Immers, de gemeente moet de inwoners van de gemeente Wijdemeren vrijstellen van de belasting." Krijger gaat op korte termijn met de gemeente om de tafel om te voorkomen dat de heffing voor volgend jaar weer op het programma staat.

Foto: ANP Photo

Last modified: 26 mei 2008
Sluiten