Nieuws

Westerhof en Berkhout in tranen op WK zeilen

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben op ‘black friday’ tijdens het WK in Perth een duikeling gemaakt in het klassement. Vanaf de 3e plaats maakten de regerend wereldkampioenen een vrije val naar de 11e plaats. Prolongatie van hun titel kunnen ze vergeten.

14:13

Vrijdag 16 december 2011.

Zwaar teleurgesteld keerden Lisa en Lobke gisteren terug in de haven. In race zeven kwam het duo als 28ste over de meet. In de race acht ging het niet veel beter. Tot overmaat van ramp werden de zeilsters van de Delta Lloyd kernploeg ook nog gediskwalificeerd wegens een aanvaring.

“Het is heel lang geleden dat ik zo teleurgesteld was,’’ vertelde Lobke, met de tranen in haar ogen. “We verliezen hier onze titel terwijl we vanmorgen nog op de derde plaats stonden met een reële kans op goud. Dat is een enorme teleurstelling. Het is geen paniek, maar het is echt een hele grote teleurstelling.”

“De start van race 7 was niet extreem genoeg, niet gedurfd genoeg. In principe kunnen we ons goed resetten. Nieuwe race nieuwe kansen, nieuw game plan. Maar niet vandaag. Nee ook race acht was het weer net niet. En dan hebben we ook nog een bakboord stuurboord aanvaring. Na die aanvaring zei ik tegen Lisa: ik kan wel janken. We hebben ons daarna nog wel naar voren weten te knokken. Maar dat was niet goed genoeg.”

Na de aanvaring hebben Westerhof en Berkhout hun strafrondjes gedraaid maar dat werd later door de internationale jury extra bestraft omdat de straf niet in verhouding stond met de ernst van de overtreding.

“Er zijn nog veel dingen die op hun plek moeten vallen. En waar Lisa en ik het gisteren ook uitgebreid met Jacco over gehad hebben. We zijn meer samen buiten de boot aan het kijken, vooral met het oog op Weymouth omdat daar heel veel gebeurd. Daar heb je meer ogen nodig. Maar die nieuwe samenwerking is nog niet optimaal. Dat veroorzaakt een rem nu. We moeten het beredeneren, maar we moeten ook leren om nog steeds voor dingen te gaan. We weten dat we allebei heel vaak het goede zien. Maar nu ontstaat er geen flow.”

Kernploeg coach Jacco Koops: “We hadden afgesproken, minder conservatief, met meer overgave, met meer lef te zeilen. Maar dat gebeurde niet en dan loop je achter de feiten aan dat zag je ook weer in race twee van vandaag (race 8). Dat wat is besproken gisteren, is niet naar voren gekomen op het water. Wat daar de reden van is, is een relevante vraag maar daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen. De oorzaak van het de slechte resultaten weten we nog niet. Ik heb wat gedachten maar die moeten we eerst bespreken.”

“We hadden hier wereldkampioen willen worden. Mede ook om anderen niet te laten ervaren wat winnen is. Dat is zo een krachtige verslavende emotie. Dat is deze keer niet gelukt. Iemand anders heeft die titel en heeft die ervaring nu ook. Dus dit is een tik voor ons. Vooral omdat dit normaal gesproken het moment is waarop wij een tik uitdelen in plaats van een te moeten incasseren.”

Zaterdag 17 december krijgen de 470 dames de kans om de eer te redden in race negen en tien. Ook de Laserzeilers Roelof Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg komen weer in actie.

Van Schaardenburg wil zich nog in de medalrace varen. Dat betekent klimmen van een 13de plaats naar minimaal een tiende plaats. Als hem dat niet lukt en hij geen top acht landen resultaat kan neerzetten, wordt de nationale selectie met Roelof Bouwmeester voortgezet in het 2012.

Ook windsurfer Dorian van Rijsselberghe komt in actie voor de laatste twee fleetraces. De Texelaar gaat aan de leiding in het klassement.

Zondag 18 december volgen de medalraces in de RS:X en Laserklasse.

(EvS)

Fotografie Richard Langdon

Last modified: 16 december 2011
Sluiten