Nieuws

Wereld Oceanen Dag

De Wereld Oceanen Dag is in 2009 door de Verenigde Naties opgericht om 'het belang van oceanen voor de gemeenschap te vieren'. Woensdag 8 juni 2011 is Wereld Oceanen Dag. In de komende vier weken zal daarom extra aandacht worden besteed aan plasticvervuiling van de wereldzeeën.

15:40

Plastic Eilanden
In het Noordelijk deel van de Stille Oceaan bevindt zich het ‘Great Pacific Garbage Patch’, een eiland van plastic. Deze ‘patch’ bevindt zich in een zogenoemde gyre, een plek in de oceaan waar verschillende zeestromen in een gigantische cirkelvormige beweging bij elkaar komen. Dit gebied is bij toeval ontdekt door zeezeiler Charles Moore toen hij in 1997 met zijn catamaran door de Noord-Pacifische gyre zeilde.

Deeltjessoep
Plastic van over de hele wereld stroomt naar deze plek toe door de verschillende oceaanstromen. Vermoedelijk zijn er meer van dit soort verzamelplekken in de oceanen en zeeën. Deze plekken bestaan niet alleen uit grote stukken, maar ook voor een groot deel uit een soep van zeer kleine deeltjes plastic. Tachtig procent van al deze vervuiling is afkomstig van land, de rest van schepen. De drijvende deeltjes worden opgegeten door vogels, vissen en andere dieren. Zo komt het plastic met giftige stoffen terecht in de voedselketen met schadelijke gevolgen voor mens en milieu.

De Noordzee
Stichting De Noordzee monitort de Nederlandse stranden op de hoeveelheid aangespoeld afval. "Wij zien dat het afval in de Noordzee nog steeds niet afneemt. Ruim 75% van het afval dat aanspoelt is plastic. En afval dat niet op de stranden belandt, zinkt naar de bodem of komt door zeestromingen uiteindelijk ook weer in de plastic soep terecht", aldus Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee.

MyBeach Noordwijk

Op Wereld Oceanen Dag wordt het eerste MyBeach, een afvalvrije zone op het strand, gelanceerd in Noordwijk. Met MyBeach wil Stichting De Noordzee de hoeveelheid afval in zee en op het strand terugdringen. Meer informatie over deze actie en hoe u mee kunt doen leest u op de website van Stichting Noordzee: www.noordzee.nl.

Meer informatie over Wereld Oceanen Dag via de officiële website: www.worldsoceanday.org. Op de website www.algatia.org kunt u meer lezen over zeezeiler Charles Moore en zijn organisatie, Algalita, waarmee hij aandacht vraagt voor de oceanen.

(ML)

Last modified: 16 juni 2011
Sluiten