Nieuws

Weinig kans om gestolen boot terug te vinden

In Amsterdam worden de meeste boten gestolen, de (kleine) terugvindkans neemt toe bij registratie. Dat blijkt uit het rapport Vaartuigdiefstal 2008 van het KLPD.

15:29

Volgens het rapport wordt in Amsterdam 8,3 procent van het totale aantal aangiften met betrekking tot botendiefstal gedaan. Van alle regio’s worden de meeste boten gestolen in politieregio Friesland, zestien procent van het totaal. Volgens het rapport is dat niet vreemd, want "de meeste watersport wordt beoefend in Friesland, ook buiten de stad Leeuwarden."

 

Er is sprake van een toename van het aantal botendiefstallen ten opzichte van 2007, al is die niet groot. In 2008 werden er in totaal 870 gestolen, acht meer dan in 2007. Kajuitzeiljachten worden nauwelijks gestolen, het overgrote deel wordt gevormd door snelle motorboten en roei-, vis- en bijboten. RIB’s, rubberboten, sloepen en toerboten vormen de tweede risicogroep. Kajuitzeiljachten sluiten de rij; alleen vletten, waterfietsen en woonschepen worden minder gestolen.

 

Volgens het rapport van het KLPD werden er in 2008 94 pleziervaartuigen teruggevonden. De terugvindkans neemt toe als een boot geregistreerd is, blijkt. Van de 190 geregistreerde boten werden er 29 teruggevonden (15,3 procent). Van de 628(!) niet-geregistreerde vaartuigen zijn er 65 teruggevonden (10,4 procent). De kans om je boot terug te krijgen neemt dus met ongeveer de helft toe als je hem hebt geregistreerd.

 

In 2006 werden er nog 644 boten gestolen (cijfers CBS), twee jaar later is dat toegenomen tot 870. Dat is een groei van 33,5 procent. Geluk bij een ongeluk, in 2006 had je maar acht procent kans om je gestolen boot terug te vinden. De terugvindkans blijft onverminderd klein ten opzichte van de terugvindkans van auto’s. Daarvan wordt 55 procent teruggevonden.

Last modified: 3 april 2009
Sluiten