Nieuws

Wegvallende wind brengt 24-uursvloot in problemen

Afgelopen weekend werd de 42ste editie van de 24-uurs race verzeild. Van de 530 gestarte schepen gingen er slechts 254 reglementair over de finish. De wegvallende wind was de grote spelbreker.

10:02

(Foto: Diana Bogaards)
De ABN AMRO van schipper Martijn Snip en de Yacht Vision met Sieger Postuma aan het roer, kregen beide gelijk bij de 42ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. Op zondagmorgen mochten zij in Medemblik bij Kasteel Radboud hun prijzen ophalen. Snip en zijn bemanning kozen voor zoveel mogelijk rakken op het Markermeer en zuidelijk IJsselmeer. Daarmee verzamelden ze 120,12 mijlen, die goed waren voor de overwinning in de IMS 1 en voor de Evert Lagerweij Trophy (beste prestatie in de IMS). Postuma en zijn team zochten juist hun geluk op het Wad en de Noordzee en legden dit jaar de meeste mijlen af (137,46). Ze wonnen in hun ORC 1-klasse en ontvingen de Beker van Medemblik voor de beste prestatie van alle ORC-divisies. Van de 530 gestarte schepen gingen er slechts 254 reglementair over de finish. De wegvallende wind was de grote spelbreker.


 


Voorafgaand aan de prijsuitreiking blikte Frits Berkel, voorzitter van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers, terug op deze 42ste editie van de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. Die hij overigens zelf niet op tijd beëindigden met zijn jacht Pintail (ORC 1): “Wij zaten in de staart van het peloton. Het finishschip was al weggevaren, maar we zijn doorgegaan. Met ons vele andere boten en dat kenmerkt de sfeer van de race.” Hij liet weten dat alle deelnemers tesamen 28.957 mijlen aflegden. Ook Niek Hoek, voorzitter van de Raad van Bestuur Delta Lloyd, was actief deelnemer met zijn lemsteraak Het Vliegend Hart en werd verdienstelijk tweede achter de Wadwaai van R. van Hilst.


 


IMS – ABN AMRO toont teamspirit


Voor de ABN AMRO was het een bijzonder moment om de trofee in ontvangst te nemen. Niet alleen omdat het de eerste overwinning in de 24-Uurs was. “Wij willen deze beker opdragen aan onze grootzeiltrimmer Roelof Hilgerson”, sprak schipper Martijn Snip. “Hij kreeg een dag voor de North Sea Regatta een beroerte en is nu eenzijdig verlamd. Hij begint inmiddels langzaam over de Paralympics na te denken.” De Delta Lloyd met Roy Heiner aan het roer werd tweede.


 


ORC – Yacht Vision grootste mijlenverzamelaar


Yacht Vision-schipper Sieger Postuma keek tevreden terug op zijn race, die voor hem in Stavoren begon. Vrijdagavond maakten ze eerst enkele rakken langs de afsluitdijk om vervolgens rond 23.00 uur in Kornwerderzand te schutten. Vanaf het Wad zeilden ze richting Den Helder, door het Molengat om Texel en Vlieland heen en terug naar Kornwerderzand. Postuma: “Het was een gokje, maar het is goed gegaan.” Ze kwamen iets te laat bij de finish, waarvoor ze 5,4 strafmijlen kregen. Sieger: “Gelukkig kregen we voor de sluispassages 5,7 mijl vergoeding, dus dat kon elkaar mooi opheffen.” De tweede plaats was voor de X1 van A.R.M. de Groen, gevolgd door de Jazz van J. Donderwinkel.


 


IMS 2 – Team Heiner Pups de sterkste


In de IMS 2 ging de overwinning naar de Team Heiner Pups met de zeventienjarige schipper Nicolas Heiner. “We hebben ‘m”, zei Heiner enthousiast met de beker in zijn handen. “We hadden dit van te voren niet verwacht, maar we hebben gewoon goed gevaren en zijn continu met de snelheid bezig geweest.” Begin dit jaar diende de jonge Heiner bij zijn vader Roy een plan in om met een jeugdteam een leertraject in te gaan. Op die manier kwam het project met de Whitbread 30 op gang. Aan boord zitten ondermeer zijn 49-er zeilmaatje Ferdinand van West, Tom van der Vecht en Pim Stumpel die in 2003 nog deel uitmaakte van de Optimist-kernploeg. Voor de klinkende uitslag ontvingen de jongens tevens de aanmoedigingsprijs, die in 2004 nog naar Roy Heiner ging. Nicolas: “Hij is wel trots op ons hoor.” De Windhexe van P. Birwe werd tweede.


 
(Foto: Marloes van de Haagen)


Multihull – Salty Cat kwam, zag en overwon


De Salty Cat van schipper Rob van den Boogaard voer alle rakken in het noordelijke deel van het IJsselmeer. “Om 7.00 uur ‘s ochtends zaten we op 70 mijl en begonnen we aan het rak van de VF7 bij Makkum naar de KRA bij Medemblik. We wilden er nog veel meer maken, maar de wind viel compleet weg en we hebben dertien uur gedaan over negentien mijl.” Bemanningslid Alber Korper: “Precies 24 uur na onze start gingen we over de finish.” Het vijfkoppige team had nog niet eerder samen gevaren. Van den Boogaard grappend: “Zij kwamen, zagen en overwonnen.”


 


ORC 4 en Vega – Noordelijke overwinningen


In de ORC 4 pakte het Wadavontuur van de Mary Bryant van schipper Bart van Breeschoten goed uit. Van Breeschoten vertrok uit Kornwerderzand en ging na enkele rakken onder de afsluitdijk het Wad op: “Daar hadden we vanaf 5.30 uur al geen wind meer, waardoor we net een uur te kort kwamen. Dat nekte ons. Onze prestatie-index is niet goed ten opzichte van de andere ORC-klassen.” In de Vega-klasse bleef de winnaar Orion van schipper Theo Hooning in het noordelijke deel van het IJsselmeer: “Dit was mijn 23ste deelname, maar ik heb nog nooit zoveel moeite gehad om Medemblik te bereiken.”


 


Tocht – Debuterende Namib II wint Radbeker


Bij Leon Veth van de Namib II (een Dehler 37) stond een permanente glimlach op zijn gezicht. Hij deed voor het eerst mee aan de tocht en won de Radboudbeker voor beste prestatie in die klasse. “Dat hadden we niet verwacht. We zijn het Wad op gegaan en hebben daar dankzij de stroming gratis 24 mijl gekregen.”

Last modified: 4 september 2007
Sluiten