Nieuws

“We onderschatten vaak hoe goed we zijn”

Vrijdag werd bekend dat bondscoach Jaap Zielhuis stopt en verder gaat als coach. Zeilen.nl sprak met hem.

16:29

Zielhuis was de afgelopen vier jaar eindverantwoordelijke voor de sportieve prestaties van de Delta Lloyd-kernploeg. Onder zijn leiding werden ondermeer tijdens de olympische spelen twee zilveren medailles gewonnen. Die goede prestatie was volgens Zielhuis te wijten aan de lessen die werden geleerd na de Spelen van 2004.

"We kwamen uit Athene terug zonder medailles. Na een uitgebreide evaluatie van wat er mis ging, hebben we een nieuwe, gestructureerde manier van werken geïntroduceerd. We hebben ervoor gekozen om te ‘versmallen’ en de top fulltime te begeleiden. Ook hebben we het talentontwikkelingsprogramma geoptimaliseerd."

 

Volgens Zielhuis heeft die methode niet alleen de goede prestaties in Qingdao opgeleverd, maar biedt het nieuwe programma ook veel om naar uit te kijken.

"Wat mij betreft luiden de medailles van Qingdao het begin van een mooie periode in. Er komt veel talent aan, kijk maar naar de wereldtitel van Steven Krol en Steven Le Fevre tijdens de jeugdwereldkampioenschappen 470 dit jaar. In de toekomst zijn zeker meer medailles te verwachten."

 

De ex-bondscoach gaat zich zelf weer bezighouden met coachen.

"Mijn interesse ligt van nature bij de eenmansboten en daar wil ik dan ook weer mee aan de gang. Ik ben met het Verbond in gesprek over een geschikte plek, maar er is nog niets besloten. Ik ga in ieder geval de betere talenten ontwikkelen, met als doel dat het op termijn gevestigde namen worden."

 

Het is nog niet bekend wie de volgende bondscoach wordt. Toch heeft Zielhuis wel wat tips voor zijn opvolger.

"Wij onderschatten vaak hoe goed we zijn op technisch en tactisch gebied, kijken met teveel ontzag naar wat de anderen doen. We kunnen gerust vertrouwen op onze kennis. Voor een bondscoach is het van belang dat je stevig in je schoenen staat. In het zeilen spelen veel individuele belangen en het is de taak van de bondscoach om het resultaat boven die belangen te stellen. Dat is niet altijd makkelijk."

Last modified: 15 december 2008
Sluiten