Nieuws

Watersportverbond tegen wegvallen VHF-kanaal 25

Het Watersportverbond maakt bezwaar tegen de besluiten van Rijkswaterstaat over het wegvallen van VHF-kanaal 25.

16:55

VHF-kanaal 25 wordt door Zeeverkeerstpost Ouddorp gebruikt om het scheepvaartverkeer over 15 zeemijlen veilig en vlot af te wikkelen. Het kanaal is ook op het Grevelingenmeer te ontvangen, hierdoor heeft post Ouddorp in de loop der jaren een extra functie ontwikkeld. Voor vaarweggebruikers van de Grevelingen zenden ze het weerbericht uit. Die kan ook worden opgevraagd. In de loop der jaren is dit een vanzelfsprekende functie geworden.

 

Enkele jaren geleden is kanaal 25 ook toegekend aan de Volkeraksluizen. Hierdoor zijn er regelmatig verstoringen in het marifoonverkeer. Aangezien de weerberichten geen formele taak van Rijkswaterstaat zijn, is besloten kanaal 25 zeegericht te maken om verstoring te voorkomen. Gevolg is dat er op het Grevelingenmeer bijna geen ontvangst meer is voor het kanaal. Waar nog wel ontvangst is, mag geen actieve communicatie plaatsvinden, dus weerberichten kunnen niet meer opgevraagd worden. Post Ouddorp blijft gewoon bereikbaar op hun telefoonnummer en verkeerspost Wemeldinge is ook bereikbaar als back-up om het weerbericht op te vragen.

 

Het Watersportverbond maakt bezwaar tegen dit besluit van Rijkswaterstaat. Er zou geen mogelijkheid meer zijn om op de Grevelingen naar het weerbericht te luisteren. Het alternatief dat zij voorstellen is om Post Wemeldinge versterkt te laten uitzenden, zodat vaarweggebruikers op het Grevelingenmeer er ook gebruik van kunnen maken. Een alternatief is om het landelijke kanaal 23, ieder uur een weerbericht te laten uitzenden in plaats van vier keer per dag. Volgens het watersportverbond is dit een goede compensatie voor het wegvallen van kanaal 25.

Foto: ANP

Last modified: 11 december 2009
Sluiten