Nieuws

Watersportverbond maakt bezwaar tegen windmolens

De aanleg van een grootschalig windmolenpark langs de dijken van de Noordoostpolder tast de openheid van het IJsselmeer aan. Daarmee komt één van de belangrijkste kwaliteiten van het gebied in gevaar.

10:24

Dat stelt de Stichting Waterrecreatie IJsselmeer en Randmeren, het samenwerkingsverband van het Watersportverbond, HISWA Vereniging, de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) en Sportvisserij Nederland, in een reactie op de nieuwste plannen.

Volgens de plannen moeten er op en langs de dijken van de Noordoostpolder, ten noorden en ten zuiden van Urk, ongeveer 100 nieuwe windmolens gebouwd worden. Het gaat om windmolens van ongekende grootte; de as van de wieken zal op 140 meter hoogte komen, de top op 200 meter. Dat is anderhalf maal de hoogte van de televisietoren bij Lelystad. Bij goed zicht zijn de windmolens dus op 40 kilometer afstand zichtbaar en dat is vanaf een groot deel van het IJsselmeer.

In de plannen voor het park wordt gesteld dat een windmolenpark een belangrijke toeristische trekpleister kan zijn. “Flauwekul”, zegt Ruud Guys, lid van het regioteam IJsselmeer/Markermeer van het Watersportverbond. “Juist de openheid van het grootschalige IJsselmeer, waar je de horizon nog als een streep kunt zien, maakt het gebied voor veel watersporters zo aantrekkelijk. Een hek erom heen, in de vorm van zo’n mega-windmolenpark, is daarom uit den boze.”

Bron: Watersportverbond
Beeld: ANP

Last modified: 29 juli 2010
Sluiten