Nieuws

Watersportbelasting Loosdrecht op stapel

Vanaf 2011 gaan watersporters meebetalen met het onderhoud van de Loosdrechtse Plassen. Althans, als het aan beheerder Plassenschap Loosdrecht ligt.

16:13

De jaarlijks terugkerende kosten voor het beheer van de Loosdrechtse Plassen worden niet meer volledig gedekt door de overheid. Door de crisis is er geen extra geld beschikbaar voor de stijgende kosten. Dus moet de watersporter zelf meebetalen aan het onderhoud en de faciliteiten. Op de hoge rekening staan onder andere snoeien, maaien, brug- en sluisbediening, maar ook het beheer van de aanlegplaatsen, vaarwegen en recreatiegebieden binnen het plassengebied.

 

Gratis

In de huidige situatie krijgt het Plassenschap Loosdrecht geld van de gemeenten Breukelen, Loenen, Utrecht en Wijdemeren en van de provincies Utrecht en Noord-Holland. Deze subsidie blijkt echter onvoldoende voor het uitvoeren van alle benodigde werkzaamheden. Waar voorheen nog ruimte was om wat extra uit te keren aan het Plassenschap, houden de geldschieters nu de hand op de knip vanwege de crisis.

 

Nu kan iedereen gratis gebruik maken van nagenoeg alle voorzieningen van het Plassenschap. Slechts voor het schutten van de Mijndense Sluis en voor een ligplaats aan de eilandjes wordt een kleine bijdrage gevraagd. Als het plan van het Plassenschap doorgaat, worden deze voorzieningen voortaan niet meer betaald door de directe gebruiker, maar komt het geld uit één grote pot.

 

Ontevreden

Er is nagenoeg niets bekend over het plan. Wie welk bedrag moet gaan betalen is nog niet bekend, laat staan hoe het plan praktisch uitgevoerd zou moeten worden. Paul Schriek, booteigenaar bij Loosdrecht, vindt het überhaupt geen goed idee. “Men zal Loosdrecht voortaan mijden als er betaald moet worden. Tanken kon hier ook al niet meer, nu komt er nog een reden bij om weg te blijven.”

 

Gebruikelijk

Het idee om een bijdrage te vragen van watersporters is niet nieuw. Voor het onderhoud van de recreatiefaciliteiten op de Friese meren verkoopt Recreatieschap de Marrekrite al sinds jaar en dag de bekende Marrekrite vlaggetjes. Het kopen van deze vlaggetjes is echter wel op vrijwillige basis.

Als het aan het Plassenschap ligt, betaalt de Loosdrechtse watersporter vanaf 2011 mee aan het onderhoud en de faciliteiten op de Loosdrechtse Plassen.

 

Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Beeld: ANP

Last modified: 16 maart 2010
Sluiten