Nieuws

Warm onthaal

Champagne, blokjes kaas, bloemen en veel zoenen. 470-Wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout werden warm onthaald afgelopen vrijdagavond op Schiphol.

07:49

Champagne, blokjes kaas, bloemen en veel zoenen. 470- Wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout werden warm onthaald afgelopen vrijdagavond op Schiphol.


Bij binnenkomst stormde Marcelien als eerste op haar zus Maaike (oud-Europe-zeilster) af. Die was tijdens haar verblijf in China bevallen van een dochter. Nu zag ze haar kersverse nichtje voor het eerst. Daar kon geen gouden plak tegenop. Daarna volgde de persconferentie temidden van heel veel familie, sponsors, bondsvertegenwoordigers en een handvol pers.


Het verhaal was eigenlijk al verteld. Over hoe spannend het werd in de medal race. De Japanse zeilsters moesten twee boten voor de Nederlandse 470 eindigden en leken daar bij de start al in de slagen.
Over hoe intensief, afmattend de trainingen waren. Volgens coach Jacco Koops was het ‘niet menselijk’ wat Marcelien en Lobke de afgelopen maanden hebben gepresteerd. ‘Ze hebben acht uur per dag getraind.’ Na het slecht verlopen EK in Hongarije werden de trainingen verhevigd. Marcelien: ‘We hebben wel vier uur per dag op de fiets gezeten en veel gezeild, in Den Helder, in IJmuiden.


Over hoe lastig het ter plaatse was. Marcelien: “De eerste dagen in China hebben wij heel constant gevaren, onder moeilijke omstandigheden. De concurrentie liet daar punten liggen. We hebben een dag niet goed gevaren, -we dachten: we maken het een beetje spannender-; een RAF en een 23. Toen ben ik ‘s avonds gaan boksen. Heel hard rammen. De teleurstelling en frustratie eruit slaan. Zo heftig dat ik de volgende dag spierpijn had. Toch hebben wij van iedereen het meest stabiel gezeild.”
Lobke: “Na die slechte dag maakten we met 5-3 een sterke comeback. Toen wisten we dat we de top 3 haalden, een fijn gevoel. We zouden het in de finale afmaken. We wisten hoe mooi dat is.”


Coach Jacco Koops benadrukte de bijdrage aan het succes door het hele team, inclusief begeleiders en collega-zeilers Sven en Kalle Coster. De voorzitter van de Topsportcommissie Pieter Keijzer sprak over een ‘super-jaar’. 


LvZ  


Glunderen met goud...


Twee mannen achter het succes: Jacco Koops (links) en Dan Smith.


Het verhaal wordt nog eens verteld.


Kalle en Sven Coster stelden in China hun A-limiet veilig.


Ook aanwezig: Stephan van den Berg, lid van de Topsportcommissie. Foto's Laurens van Zijp

Last modified: 4 september 2007
Sluiten