Nieuws

VOR moet beter en goedkoper

De volgende editie van de VOR moet goedkoper, aantrekkelijker en voor sponsors interessanter worden. Zo wil de organisatie meer teams aan de start brengen.

10:31

Daartoe heeft de organisatie van de race de afgelopen maanden intensieve gesprekken gevoerd met teams, sponsors, zeilers en andere belanghebbenden. Aan de hand van die gesprekken zijn een aantal conclusies getrokken. De maatregelen die daaruit voortvloeien worden de komende tijd in de aankomsthavens gepresenteerd.

 

Dit weekend werden alvast een aantal van de nieuwe plannen uit de doeken gedaan. Knut Frostad (foto), de racedirecteur, legt uit waarom: "Hoewel de race nu gezond is, weten we dat dingen altijd veranderen en de VOR moet evolueren als de race aan de top van de professionele zeilsport wil blijven. Wat we bedacht hebben zijn, geloof ik, de goede veranderingen op het goede moment."

 

De eerste maatregel die bekend werd gemaakt is dat in de 2011-2012 editie het aantal zeilen aan boord flink zal worden teruggebracht. De zeilinventaris zal worden teruggebracht met bijna veertig procent en rolvoorzeilen zullen hun intrede doen. Dat is niet alleen goedkoper, het betekent ook dat er een zeiler minder per boot nodig is. Minder zeilers dus, maar ook jongere zeilers. In plaats van het nu bestaande minimum van twee zeilers onder de dertig jaar, zal ieder team er volgende keer drie moeten opstellen.

 

Het is in ieder geval duidelijk dat de route door Azië is bevallen. De volgende race moet weliswaar ongeveer een maand korter gaan duren en drie havens minder aandoen, Frostad verklaarde Azië nog net niet de liefde: "De stopovers in India en China hebben een nieuwe dimensie aan de sportieve kant van de race toegevoegd. Ze zijn ook belangrijk geweest om zeilen onder de aandacht te brengen van een nieuw publiek. Daarop willen we volgende keer voortbouwen."

 

Tijdens iedere tussenstop zal er verder worden gepraat over de veranderingen en zullen nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Te beginnen in Boston, op 10 mei.

 

Foto: Volvo Ocean Race

Last modified: 6 april 2009
Sluiten