Nieuws

Voorraad met geldig toelatingsnummer wordt verkocht

Het verbod op koperhoudende antifouling is volgens het ministerie van VROM niet opgeheven, maar de controle op verkoop en gebruik is drie maanden opgeschort. In maart vernietigde de rechter het Besluit van het College Toelating Bestrijdingsmiddelen (CTB) van 31 augustus 1999, waarin het gebruik van koperhoudende antifouling op particuliere schepen wordt verboden. De stand van zaken op een rij...

15:42

Geen controle op gebruik koperhoudende antifouling


Het verbod op koperhoudende antifouling is volgens het ministerie van VROM niet opgeheven, maar de controle op verkoop en gebruik is drie maanden opgeschort. In maart vernietigde de rechter het Besluit van het College Toelating Bestrijdingsmiddelen (CTB) van 31 augustus 1999, waarin het gebruik van koperhoudende antifouling op particuliere schepen wordt verboden. Dit Besluit is niet volgens de regels bij de Europese Commissie gemeld en heeft daarom geen rechtswerking.
Het CTB komt binnen drie maanden met een nieuw Besluit. Het ministerie van VROM verwacht dat antifouling, waaraan de stof koperoxide is toegevoegd, alsnog verboden wordt. Het Besluit is namelijk op juridische gronden vernietigd, niet op inhoudelijke. Intensieve controle op het aanbrengen van de juiste onderwaterverf heeft daarna echter geen zin meer, omdat de meeste particulieren deze in de maanden maart en april opbrengen. Het ministerie laat de controle dit jaar dan ook voor wat het is.

Toelatingsnummer
De verffabrikanten zijn blij met de vernietiging van het Besluit. Zij menen dat koperhoudende antifouling nu weer op de markt gebracht mag worden. Althans, voor zover deze een zogeheten toelatingsnummer heeft voor de Nederlandse markt. Van veel koperhoudende producten die vroeger verkocht mochten worden, is het toelatingsnummer inmiddels verlopen. Behalve van Micron CSC van International, Selfpolishing 2000 Mega en Vinyl AF 2000 van Sikkens. De firma Jachtverf uit Delfzijl (http://www.jachtverf.nl/) brengt een goedgekeurde Hempel zelfslijpende koperhoudende antifouling op de markt. Wat er nog aan voorraad is, wordt in de winkels aangeboden.

Toch is het onmogelijk om spoorslags de hele markt van koperhoudende antifouling te voorzien. Het produceren en distribueren van de verf kost enkele maanden.

Geert Geelkerken van International: “We wachten eerst het besluit van het CTB af. Vorig jaar hebben we ook hals over kop alles uit de schappen moeten halen, omdat het ministerie de verkoop niet meer gedoogde. Helaas komt de uitspraak van de rechter op een voor ons zeer ongunstig moment.” Geelkerken is er overigens nog niet zo zeker van dat het CTB weer besluit om koperhoudende antifouling te verbieden. “Op grond van wettelijke besluiten kan dat wel, maar een technische reden ontbreekt. Ik verwacht dan ook dat het moeilijk wordt om een nieuw verbod goed te onderbouwen. Europa onderzoekt momenteel of Nederland niet te ver gaat. Daarover is binnen een paar maanden duidelijkheid.”

De verffabrikanten en ook de Hiswa Vereniging benadrukken dat voor zoet water voldoende alternatieven op de markt zijn en raden eigenaren dan ook af om koperhoudende antifouling op zoet water te gebruiken. Voor zout water is er nog geen goed werkend alternatief gevonden en kan het een uitkomst bieden. De verffabrikanten zijn blij dat zij particulieren voorlopig van dienst kunnen zijn. Ongeacht of het milieu hierbij gebaat is of niet. Een veelgehoord argument is dat andere Europese landen ook koperhoudende antifouling mogen verkopen en toepassen, dus waarom Nederland niet. Het ministerie van VROM adviseert met klem om zoveel mogelijk alternatieven voor deze milieuonvriendelijke antifouling te gebruiken, ook op zout water.

Last modified: 4 april 2003
Sluiten