Nieuws

Voormalig drijvend wrak vooraan in OSTAR

Verrassende leider in het klassement van de OSTAR is de Elmareen van Will Sayer. Will kocht zijn schip in 2001 voor zeven duizend pond. Het schip was een drijvend wrak.

14:47

De Elmareen ligt ergens midden in het veld net achter de Nederlandse deelnemers. Maar met zijn Sigma 33 cruise-versie, de Elmarleen, is Will Sayer aanvoerder van het klassement op rating.

Toen Will Sayer zijn schip met een studentenlening kocht was al het houtwerk verrot door lekkende ramen. De inhoud van de dieseltank had zich door de hele bilge verspreid en onderwater leek het schip wel een koraalrif. Vijf jaar lang werkte hij aan het schip en maakte er een echte solo-racer van. De cruiser-versie van dit bijna klassieke model heeft een rating die zo gunstig is dat Will al ruime tijd eerste ligt in de OSTAR.

Het is natuurlijk leuk dat een zeiler met relatief weinig budget een legendarische transatlantische solorace op zijn naam kan zetten. Aan de andere kant roept het ook vragen op. Bijvoorbeeld bij zeilers die aanzienlijk meer hebben geïnvesteerd in hun schip en hun campagne op professionele wijze aanpakken. Zij zullen zich afvragen of deze handicap wel rechtvaardig is.

Last modified: 5 juni 2009
Sluiten