Nieuws

Voorlaatste Volvo-etappe zaterdag van start

Zaterdag 25 mei start in het Franse La Rochelle de 8ste en voorlaatste etappe van de Volvo Ocean Race. Die voert naar Gotenburg, Zweden, een afstand van 1075 mijl via Het Kanaal, Noordzee en Skagerrak. De boten worden op 31 mei in Zweden verwacht...

13:29

Zaterdag 25 mei start in het Franse La Rochelle de 8ste en voorlaatste etappe van de Volvo Ocean Race. Die voert naar Gotenburg, Zweden, een afstand van 1075 mijl via Het Kanaal, Noordzee en Skagerrak. De boten worden op 31 mei in Zweden verwacht.

Grootschalige weersystemen spelen op dit traject geen echte rol. Met het passeren van de 40ste breedtegraad is de vloot weer op de gematigde breedtes terecht gekomen waar westenwinden en wisselvallig weer de overhand hebben. De etappe is echter kort genoeg om de tactiek te kunnen baseren op meerdaagse weerprognoses.

Met het verlaten van de oceaan beschikt de navigator over veel minder opties dan voorheen. Vooral het ontbreken van ruimte beperkt zijn mogelijkheden erg. Naast het snel veranderende weer van het Noord-Europese voorjaar, moet hij ook nog eens rekening houden met verkeersscheidingsstelstels in Het Kanaal en het effect van het tij. Op het beperkte vaarwater lijkt het volgen van de kortste route de meest voor de hand liggende tactiek.
Daardoor lijkt dit bij uitstek een etappe voor de teams met de grootste bootsnelheid. Illbruck zal de koppositie verdedigen; de overige teams zullen alles op alles zetten om in elk geval nog een etappeoverwinning in de wacht te slepen.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten