Nieuws

Volgende AC in 2009, Coutts naar BMW Oracle

America's Cup Management (ACM) heeft gisteren officieel bekend gemaakt dat de 33ste editie van de America's Cup ergens tussen mei en juni van 2009 in Valencia wordt verzeild. BMW Oracle Racing maakte bekend dat het drievoudig Cup-winnaar Russell Coutts heeft aangesteld als teambaas.

13:25

America’s Cup Management (ACM) heeft gisteren officieel bekend gemaakt dat de 33ste editie van de America’s Cup ergens tussen mei en juni van 2009 in Valencia wordt verzeild. BMW Oracle Racing maakte bekend dat het drievoudig Cup-winnaar Russell Coutts heeft aangesteld als teambaas.


In 2008 staan er twee opwarmwedstrijden op het programma die verzeild worden met de huidige boten, de versie 5 America’s Cup-klasse. Op 31 oktober van dit jaar maakt ACM het ontwerpreglement van de nieuwe generatie boten bekend.


Tegemoetkoming
ACM, het bedrijf dat door het Zwitserse team Alinghi in het leven is geroepen om het evenement te organiseren, probeert met deze bekendmakingen de Golden Gate Yacht Club (GGYC) te slim af te zijn. Eerder deze week maakte de club uit San Fransisco bekend naar de rechter te stappen. De Amerikanen zijn het niet eens met de gang van zaken rond de organisatie van de 33ste editie van de Cup en verwijten de Zwitsers cruciale informatie achter te houden en daarmee een oneerlijk voordeel te behalen. Met de bekendmaking van de locatie en een eerste, grove planning proberen de Zwitsers de Amerikanen nu enigszins tegemoet te komen.


Coutts naar BMW Oracle Racing
Dat de GGYC nu zal afzien van gerechtelijke stappen om meer openheid van zaken af te dwingen, lijkt onwaarschijnlijk. Het ontwerpreglement wordt pas eind oktober wereldkundig gemaakt en dat is een heikel punt, vindt ook Russell Coutts. Coutts is deze week aangesteld als teambaas van de Cup-uitdager uit San Fransisco, BMW Oracle Racing van teameigenaar Larry Ellison. Coutts, die in 2003 met Alinghi de Cup veroverde op Nieuw-Zealand, is het met zijn nieuwe broodheer eens: “De America’s Cup moet een eerlijk zeilevenement zijn, zoals dat de laatste jaren steeds het geval was. Het nieuwe protocol bevoordeelt de Cup-verdediger buitenproportioneel. Er moet een aantal problemen worden opgelost. Dat moet snel gebeuren, zodat alle Cup-uitdagers kunnen beginnen met het ontwerpen van een nieuwe boot en andere aspecten van de campagne.”


Vier uitdagers
ACM maakte middels directeur Michel Bonnefous verder nog bekend dat er zich inmiddels vier Cup-uitdagers hebben gemeld voor deelname aan de 33ste America’s Cup. Naast het Spaanse Desafío Espagñol zijn ook het Zuid-Afrikaanse Team Shosholoza, het Britse TeamOrigin en de Nieuw-Zeelanders van de partij.

Last modified: 26 juli 2007
Sluiten