Nieuws

Volg de 24 Uurs Race

Zeilen zal de 24 Uurs Race, komend weekend, via verschillende kanalen live verslaan.  Op vrijdagavond starten 729 jachten vanuit verschillende startplaatsen om binnen 24 uur zoveel mogelijk mijlen af te leggen.

13:29

Live verslag

De redactie van Zeilen zal vanaf het redactieschip Pooh de volle 24 uur rechtstreeks verslag doen van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace, zoals het evenement officieel heet. Vijftien opvallende deelnemers zijn uitgerust met een ‘tracker’ waarmee iedereen ze het hele evenement kan volgen. Dat kan via de website: www.geosports.nl. De Zeilen-redacteurs nemen regelmatig contact op met de racende boten en doen hiervan rechtstreeks verslag. Snelle en korte updates doen ze via Twitter op http://twitter.com/Zeilen_magazine. Hiervoor is geen twitteraccount nodig, iedereen kan deze pagina bekijken. Natuurlijk houdt de redactie ook op de deze website (www.zeilen.nl) bij wat er allemaal op het water gebeurt. Kortom: sites om meteen in uw favorieten te zetten.

 

De grote lijst

Er is een wedstrijd- en een toerklasse. Wordt er in de wedstrijdklasse zeer fanatiek gevaren, ook onder de toerzeilers is er stevige competitie. Toerzeilers zijn zich zeer bewust van hun positie op de uitslaglijst.

 

Puzzeltocht

Toch varen de deelnemers niet rechtstreeks tegen elkaar. Er kan namelijk vanuit zestien verschillende havens worden gestart. De organisatie heeft op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee rakken aangewezen tussen vaste navigatieboeien. Elk rak mag maximaal twee keer worden gedaan en dan ook nog in verschillende richtingen. Het is dus niet zo dat alle boten 24 uur lang tussen twee tonnen heen en weer scheuren, er wordt heel wat gevraagd van de navigators. Die zijn dan ook al ver van te voren bezig met het combineren van wind- en tij gegevens om zoveel mogelijk mijlen te kunnen verslinden.

 

Niet zonder risico’s

Volgens de huidige voorspellingen wordt het een 24 Uurs Race met heel weinig wind. Alleen in het noorden zal er wat wind staan. Dat betekent dat de boten de Noordzee zullen opzoeken. Boven Texel en Vlieland zijn rakken uitgezet waar waarschijnlijk het meeste wind zal staan. Maar het kiezen van deze optie is niet zonder risico’s. Op de Noordzee staat aardig wat stroom, maar om hier optimaal gebruik van te maken moet wel eerst de Waddenzee worden gepasseerd. Als veel deelnemers deze optie kiezen, kan dat lange, frustrerende wachttijden opleveren bij Kornwerderzand en Den Oever. 

Alle deelnemers eindigen hun race traditiegetrouw in Medemblik. Zoals het er nu uitziet komt de wind zaterdag niet boven de twee Beaufort. Wie te ver weg is, loopt dus het risico niet op tijd binnen te zijn en een Did Not Finish achter zijn naam te krijgen.

Foto: Diana Bogaards

Last modified: 20 augustus 2009
Sluiten