Nieuws

Vliegende storm eist tol in 5 Oceans

Na de eerste volle dag zeilen in de Velux 5 Oceans zullen de deelnemers met gemengde gevoelens terugkijken op de ruim vijftig knopen wind en enorme zeeën. Na de start, afgelopen zondag, heeft de vloot van zes Open 60's een pak slaag van jewelste gekregen. Drie soloschippers hebben een haven opgezocht voor snelle reparaties.

11:41

Na de eerste volle dag zeilen in de Velux 5 Oceans zullen de deelnemers met gemengde gevoelens terugkijken op de ruim vijftig knopen wind en enorme zeeën. Na de start, afgelopen zondag, heeft de vloot van zes Open 60’s een pak slaag van jewelste gekregen. Drie soloschippers hebben een haven opgezocht voor snelle reparaties.


Bernard Stamm leidt de wedstrijd, maar de weg naar de voorste plek in de vloot was niet gemakkelijk, zo blijkt uit deze plaat. (Foto: Velux 5 Oceans)
Onder de drie gemangelde boten zijn Alex Thomsons Hugo Boss en Mike Goldings Ecover, twee favorieten voor de eindzege, en de Bask Unai Basurko. Thomson is in Gijon voor reparaties aan de roller van een voorzeil. Golding heeft problemen met de mastkarren van zijn grootzeil. Basurko is teruggekeerd naar Bilbao, om problemen met zijn zeilen op te lossen. Bovendien meldt hij dat zijn mast los staat.


Gistermiddag vertelde een vermoeide Golding over de toestand aan boord. Hij was toen nog steeds volop aan het racen en nog niet onderweg naar de wal. “Ik heb 70 knoop wind op de teller gezien. Nu waait het 63 knoop en de golven zijn echt gigantisch. Het belangrijkste is het gewoon uit te zitten en niets stuk te maken. Ik was een tijdje druk met een probleem met mijn grootzeilval. Daarvoor moest ik in 40 knoop wind de mast in.”


Bernard Stamm, winnaar van de vorige editie van de race (toen Around Alone geheten), leidt de vloot al kruisend naar Kaap Finistère. Kojiro Shiraishi met Spirit of Yukoh en Sir Robin Knox-Johnston aan boord van Saga Insurance volgen op gepaste afstand.


Stamm heeft het ergste achter de rug en zeilt momenteel in vijftien knopen wind. Ondanks wat materiaalpech heeft hij deze eerste test op weg naar finishplaats Fremantle in Australië duidelijk als beste doorstaan. De boten die een haven aandoen voor reparaties kunnen rekenen op een tijdstraf van tenminste 48 uur.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten