Nieuws

Vlak bij huis twijfel over record

Na bijna 23.000 afgelegde zeemijlen wordt er getwijfeld aan de geldigheid van Jessica Watson’s record. Het dipje over de evenaar zou haar niet genoeg afstand hebben opgeleverd.

16:35

De geldigheid van Watsons recordpoging – om solo, non-stop en zonder assistentie de wereld rond te zeilen – wordt in twijfel getrokken op de website sail-world.com. In het geplaatste artikel wordt gesteld dat Watson weliswaar op het noordelijk halfrond is geweest, maar niet het vereiste aantal mijlen zou hebben afgelegd.

 

 

Regeltjes

 

Als een wereldomzeiler aanspraak wil maken op een bepaald record, dient hij of zij de regels te volgen van de World Speed Sailing Record Council (WSSRC). Volgens de auteur van het artikel op sail-world.com, Nancy Knudsen, heeft Watson niet aan alle regels voldaan om van een ronde om de wereld te spreken. “Inclusief gijpen, overstagen en koerswijzigingen heeft Watson het benodigde aantal mijlen al ruim afgelegd. Probleem is dat het niet gaat over de totaal afgelegde afstand.”

Volgens de regels van het WSSRC is pas te spreken van een wereldomzeiling op het moment dat er meer dan 21.600 zeemijl is afgelegd, gemeten in een cirkel rond de wereld. Hoe dichter het rondje bij Antarctica blijft, hoe kleiner die cirkel is. Als je één kant van de cirkel vervolgens tot boven de evenaar optrekt, wordt de cirkel groter. Gemeten volgens deze regel, heeft Watson ‘slechts’ 19.631 mijl gevaren, bijna 2000 mijl minder dan vereist. De oplossing zou volgens Knudsen zijn geweest het uitstapje over de evenaar wat te verlengen, om zo de cirkel om de aardbol te vergroten.

 

Als de reis rond de wereld van Watson volgens de regels inderdaad niet geldig blijkt, dan blijft het record in handen van de eveneens Australische Jesse Martin. Hij voer in 1999 op 18-jarige leeftijd de wereld rond.

 

 

Geen probleem

 

Watson reageert nonchalant op de berichten. “Ik moest er een beetje om lachen. Als ik niet rond de wereld gezeild ben, wat heb ik hier de afgelopen tijd dan eigenlijk gedaan? Er zijn miljoenen mensen die niet geloven in de opwarming van de aarde. Dan ga ik me niet druk maken over een paar mensen die zeggen dat ik officieel niet rond de wereld ben gevaren.”

 

Officieel record of niet, als het aan ons ligt is Jessica Watson gewoon het hele eind rond de wereld gezeild. Ze heeft nog een klein stukje te gaan, maar wij vinden het alvast een fantastische prestatie. (MvS)

Kijk voor meer informatie op: www.jessicawatson.com.au

Beeld: EPA

Last modified: 7 mei 2010
Sluiten