Nieuws

Vier Nederlanders voor Delta Lloyd

Vorige week schreven we dat er geen Nederlanders meer aan boord waren van Delta Lloyd. Dat was niet alleen fout, het contingent is zelfs flink uitgebreid. Met audiocommentaar.

16:46

De Nederlandse meteoroloog en walnavigator Frits Koek (53) komt aan boord voor de etappe naar Qingdao. Koek is normaal gesproken werkzaam voor het KNMI en werkte al freelance voor het team. Nu gaat hij ook echt mee, als vervanger voor de Amerikaanse navigator Matt Gregory.

 

De meteoroloog maakte al eerder deel uit van een Ocean Race-equipe. Hij voer met BrunelSunergy in 1998 de etappe van Fort Lauderdale naar Baltimore, die het team zeer verrassend won. Koek: "Het is spannend en uitdagend om na zoveel jaar terug te keren. Ik weet nu wat ik kan verwachten, dus ik ben mentaal voorbereid. Fysiek wordt het wel zwaar."

 

Delta Lloyd voegt de meteoroloog toe, omdat het team verwacht dat de meteorologie een belangrijke rol gaat spelen in de komende race. Schipper Roberto Bermudez: "Aangezien we veel aan de wind zullen varen, hebben we minder mensen aan dek nodig. Er hoeft bijvoorbeeld geen spinnaker getrimd te worden. Daarom is het belangrijker om iemand benedendeks te hebben, die continu de winddraaiingen aangeeft. Frits is een ervaren man en is bekend met deze race."

 

Ook Wouter Verbraak zal deel uitmaken van de equipe die naar Qingdao vertrekt. De Nederlander was in de afgelopen etappes nog navigator van Team Russia, dat de strijd uit financiële overwegingen heeft moeten staken. Verbraak: "De Volvo Ocean Race is een prestigieus evenement en ik ben blij om daarin terug te keren. Het team laat naast potentie en groei ook een vechtersmentaliteit zien. Dat zijn de sleutelfactoren in een oceaanmarathon."

 

Behalve Verbraak en Koek, maken ook Gerd-Jan Poortman en mediaman Sander Pluijm nog steeds deel uit van de ploeg. De havenrace in Singapore werd dit weekend gewonnen door Ericsson 4, dat zijn leiding in het algemeen klassement uitbreidde. Puma was tweede, Telefonica Blue derde. Het team van Delta Lloyd sloot de rij, maar had geen enkele training afgewerkt voor de start. Daarvoor was het team te druk bezig geweest om de boot in orde te maken voor de komende etappe. Die start zondag.

 

Beluister hier het commentaar van Tom Touber van Delta Lloyd op de bemanningswisselingen.

Last modified: 12 januari 2009
Sluiten