Nieuws

Vertrekkersboot Angelique ten onder

Op 4 april, in de positie 19.58.51N 080.03.06W zinkt Angelique, een 42-voets tweemast Van der Stadt ontwerp. Aan boord zijn At (61) en Dia (60) Scholtens, vertrekkers sinds 2004. Zij zijn op weg van Cuba naar de Kleine Cayman Eilanden. Met nog zo'n 30 mijl te gaan, start At rond de middag de motor om stroom te draaien. Daarop volgt een vreemd geluid waarop At de motor weer stopt.

16:34

Op 4 april, in de positie 19.58.51N 080.03.06W zinkt Angelique, een 42-voets tweemast Van der Stadt ontwerp. Aan boord zijn At (61) en Dia (60) Scholtens, vertrekkers sinds 2004. Zij zijn op weg van Cuba naar de Kleine Cayman Eilanden. Met nog zo’n 30 mijl te gaan, start At rond de middag de motor om stroom te draaien. Daarop volgt een vreemd geluid waarop At de motor weer stopt.

Zodra hij het motorluik opent, ziet hij dat er een gevaarlijk lek is ontstaan. De schroefas blijkt verdwenen en het water spuit naar binnen door het schroefasgat. Na twintig minuten staat het water boven de vloer. Pompen en hozen haalt niets uit, het water blijft stijgen. Voor het van binnenuit dichten van het gat is geen tijd, daar kun je alleen bij na het demonteren van de koelwaterpomp en een aantal slangen. Overboord springen en het gat van buitenaf dichten, durven ze bij de heersende zeegang niet aan.

Tegen 12.30 uur zenden At en Dia een MAYDAY uit en activeren ze de EPIRB. Gelukkig krijgen ze meteen antwoord van de kustwacht van de Cayman Eilanden en van een containerschip. Dit schip, de Ual Angola van Rederij Feederline BV Groningen (ex Damsterdiep) is snel ter plaatse en zet een sloep uit. Als At en Ida met wat spullen naar het containerschip zijn overgebracht brengen de matrozen twee zware pompen naar de Angelique. Maar ook die kunnen het stijgende water niet voorblijven, ze raken telkens verstopt. Aan boord hijsen kan helaas evenmin, omdat de deklading van het schip dat onmogelijk maakt. Na een uur slepen breekt de Angelique los van de Ual Angola en verdwijnt langzaam onder water. Het is ter plekke 2 kilometer diep.

At en Dia varen mee naar Trinidad waar het vrachtschip bunkert op zaterdag 8 april. Deze week vliegen ze terug naar Nederland.
Overigens werkte de EPIRB naar behoren. Het Rescue Centre Den Helder alarmeerde zoon Klaas Scholtens. Zorgen bij het thuisfront konden dankzij de telefoon van de Ual Angola snel worden weggenomen, een klaarstaande reddinghelicopter te Miami kon aan de grond worden gehouden.

Zie ook de site van At en Dia: http://www.sailing-angelique.com/

Last modified: 12 april 2006
Sluiten