Nieuws

Verlaten jacht teruggevonden

Na zestien dagen vermissing is op 400 mijl van Nieuw-Zeeland Tafadzwa teruggevonden. De scheepshond was nog wel aan boord, van de eigenaar ontbrak ieder spoor. Inclusief video.

16:19

Tafadzwa, een sloep van elf meter, werd gespot door de Nieuw-Zeelandse luchtmacht tijdens een trainingsvlucht. Er is veel controverse rond de vermissing, omdat de Nieuw-Zeelandse regering al na twee dagen besloot de zoektocht te staken. Gedurende die twee dagen was er zowel op het water als vanuit de lucht intensief gezocht naar Paul Janse van Rensburg, schipper en eigenaar van Tafadzwa. Critici meenden dat twee dagen zoeken toch echt te kort was.

 

Nadat de boot was ontdekt, werd een vissersschip gemaand op onderzoek uit te gaan. Die vonden Tafadzwa met de, weliswaar gescheurde, zeilen nog omhoog. Ook vonden ze scheepshond Juanita terug, maar haar baas was nergens te bekennen. Van Rensburg was op 12 maart vertrokken uit Tauranga op weg naar Gisborne, waar hij drie dagen later aan een nieuwe baan zou beginnen.

 

Inspectie van de GPS door de Nieuw-Zeelandse reddingsdiensten lijkt erop te wijzen dat Van Rensburg overboord is geslagen terwijl hij de Bay of Plenty overstak, bij het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Een vriend, Warwick Gowland, zei tegen een Nieuw-Zeelandse krant: “We hebben het tijdstip dat het gebeurde kunnen terugbrengen tot ongeveer anderhalf uur.” Gowland gelooft dat zijn vriend het grootzeil aan het reven was in verslechterende omstandigheden, toen hij door een golf overboord werd geslagen.

 

Bekijk ook de video over het vinden van Tafadzwa van een Nieuw-Zeelands televisiestation.

 

Foto: RNZA

Last modified: 8 april 2010
Sluiten