Nieuws

Verkoop zeiljachten Noord-Amerika sterk gedaald

De verkoop van zeilboten in Noord-Amerika is het afgelopen jaar 53 procent gedaald. In Europa lijkt de bootindustrie weer op te krabbelen.

16:57

Werden in Europa vorige maand nog diverse bootshows afgelast, nu lijkt de bootindustrie op het Europese continent weer aan te trekken. Cijfers uit de VS geven aan dat de crisis in Amerika nog lang niet voorbij is.

 

Uit onderzoek onder botenfabrikanten in Noord-Amerika door The Sailing Company, uitgever van magazines Sailing World en Cruising World, blijkt dat de verkopen fors zijn gedaald in vergelijking met 2008. Het aantal verkochte boten liep terug met 38 procent tot een totaal van 7076 stuks.

 

Stijgende lijn

Zoals verwacht slaat de crisis het hardst toe bij de verkoop van de relatief grote boten. De verkoopcijfers voor boten met een lengte van meer dan zes meter daalden met 56 procent. Van de kleinere boten werd ‘slechts’ 34 procent minder verkocht.

 

In vergelijking met 2008 zullen de verkoopcijfers vooralsnog matig blijven. Toch waren er ook positieve geluiden te horen naar aanleiding van het onderzoek. De bedrijven die deelnamen verwachtten dat de verkoopcijfers in 2010 met twaalf procent zullen stijgen. Dit betekent dat voor 2010 alsnog rekening gehouden dient te worden met een daling van ruim 47 procent ten opzichte van 2008.

 

Europa

Begin dit jaar werden internationaal bootshows afgelast. De beurzen die wel doorgingen trokken minder publiek en ook waren er minder boten te zien. Zowel in België als in de UK trokken de bootshows ongeveer 10 procent minder bezoekers. De gevreesde kaalslag bleef echter uit en op Boot Düsseldorf kon men zelfs een lichte stijging van het bezoekersaantal waarnemen.

 

Industrie

Eind januari maakte het Bundesverband Wassersportwirtschaft – het Duitse equivalent van de Hiswa – bekend dat de export van Duitse werven in de eerste helft van 2009 met meer dan 60 procent afgenomen was. Tegelijkertijd maakte Jürgen Tracht van het Bundesverband ook bekend dat de cijfers van eind 2009 waarschijnlijk beter uitvallen: “Het dieptepunt is bereikt, het gaat nu weer omhoog.”

 

Dat er progressie op stapel staat bleek ook in Groot-Brittannië. Bij maritieme bedrijven aangesloten bij de British Marine Federation, werd een groei van respectievelijk achttien en elf procent waargenomen in het aantal binnenlandse en buitenlandse orders.

Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Foto: ANP

Last modified: 26 februari 2010
Sluiten